Gazdaság

Az olcsóbb tojásból kisebb rántottát ehet a család

tojás (tojás)
tojás (tojás)

Lecsapott a Hír24 tojáskommandója. Mivel szerdától kötelező kiírni az üzleteknek a tojás kilónkénti árát, néhány helyen megnéztük, betartják-e a szabályt. Az is kiderült, hol, melyik tojással járhatunk a legjobban.

Tudjuk, sokan viccesnek gondolják, hogy a tojást kilóra (is) mérik. S persze a receptekben valószínűleg ezentúl is csak az szerepel, hogy „végy két egész tojást”, ettől függetlenül tényleg nem mindegy, hogy mekkora az a tojás, és hogy ehhez képest mennyibe kerül.

Mert lehet, hogy a 10 darab „S”-es tojás kevesebbe kerül dobozonként, mint az „M”-es, vagy az „L”-es. De hogy az „S”-esből nem biztos, hogy elég egydoboznyi egy átlag családnak (2 szülő 2 gyermek) a reggeli rántottához, az is valószínű.


Kattintson a táblázatra a nagyobb mérethez!
(narancssárga=kilóra a legolcsóbb, szürke=kilóra a legdrágább, sárga=”S” a legdrágább, “XL” a legolcsóbb)

S mint ahogy a táblázatból is látszik, például a Tescóban kilóra az „XL”-es volt a legolcsóbb, az „S”-es pedig a legdrágább. Vagyis a darabra a legolcsóbb „S”-est vásárló vevők valójában itt rosszabbul járnak összességében. Hiszen kevesebb rántotát kapnak a pénzükért, mintha megvették volna az XL-es tojást. A CBA-ban viszont nem tapasztaltuk ezt.

A legolcsóbb tojást a vecsési Martinka ABC-ben találtuk (itt egyébként ezt az egyfajta tojást lehetett kapni, kilóra 639,82 forintra jött ki), a legdrágábbat pedig a Kolosy téri CBA-ban. Igaz, ez bio tojás volt, kilója több mint duplájába (1507 forintba került), mint a legolcsóbb.

A felmért üzletek szinte teljes körűen kiírták a kilós árat (egy-egy kivétellel), viszont voltunk máshol, ahol ennek nyoma sem volt. Egy budapesti, nyolcadik kerületi kicsi Coopban kollégánk rá is kérdezett a kilós árakra, de az eladó azt sem tudta, miről van szó.

A súlyon és a tojás fajtáján kívül az eltarthatóság is befolyásolhatja az árakat. Mint kolleganőnk elmesélte, a múlt hét végén azért tudott olcsó tojást venni, mert annak 3 nap múlva lejárt a szavatossági ideje. Persze az ilyet csak akkor érdemes megvenni, ha tényleg rántotta lesz reggelire a családnak (vagy ha más tojásos étel készül).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik