Gazdaság

Éjfélig lehet diákhitelt igényelni

diákhitel (diákhitel, )
diákhitel (diákhitel, )

Ha a diák azt szeretné, hogy már október 15-én folyósítsák a diákhitelét, már csak órái vannak az igénylés beadására.

Éjfélig lehet igényelni a már ismert és eddig is elérhető Diákhitel1-et, és az új, most bevezetett Diákhitel2-t is. Első feltétel, hogy a hallgató beiratkozzon, bejelentkezzen az adott felsőoktatási intézménybe. Ez már többnyire lezajlott.

A Diákhitel1 jellemzője, hogy szabad felhasználású, és változatlanul legfeljebb maximum havi 50 ezer forintnyit lehet belőle igényelni (az állami ösztöndíjasoknak is). A Diákhitel1-et az állami ösztöndíjas, részösztöndíjas, önköltséges, valamint a korábban az államilag finanszírozott és költségtérítéses képzésre felvett tanulók is kérhetik, de már csak legfeljebb 35 éves korúak (tavaly még 40 éves korig lehetett kérni). A Diákhitel1 kamata jelenleg 8 százalék.

A Diákhitel2-t az idei évtől vezették be. Alapvetően abban különbözik az 1-es verziótól, hogy nem szabad felhasználású, hanem egy az egyben a képzési költségre fordítódik. Nincs felső összeghatára sem, amennyi az önköltséges vagy az állami részösztöndíjas képzés költsége, annyi lehet legfeljebb a Diákhitel2 összege is. Itt a fizetendő kamat jelenleg 2 százalék, az e feletti részt az állam állja.

Diákhitelt igényelni az idei tanévtől csak elektronikusan lehet – írja a Diákhitel.hu. De inkább fogalmazzunk úgy, hogy a szükséges nyomtatvány csak elektronikus úton érhető el. Mert aztán a kitöltendő adatlapokat ki kell nyomtatni, s aláírva a partner pénzintézetekben, takarékszövetkezetekben, postahivatalokban vagy felsőoktatási intézményekben, illetve a Diákhitel személyes ügyfélszolgálatain (Csalogány utca vagy KÖKI Terminál) lehet leadni.

Akik legkésőbb szeptember 17-én leadják az igénylésüket, azok október 15-én kapják meg az első részletet a Diákhitel1-ből (illetve eddig kifizetik nekik az aktuális képzési díjukat a DIákhitel2-ből). A következő igénylési határidő október 15., ami november 15-i folyósítást jelent.

Részletes információkat itt talál a kétfajta diákhitelről, s azt is, milyen veszélyei vannak a hitel felvételének, mire kell számítania annak, aki igényel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik