Belföld

Orbán az IMF-ről: „Ezen az áron, így nem”

orbán viktor (orbán viktor, munkások, opel)
orbán viktor (orbán viktor, munkások, opel)

A Fidesz-frakció nem kér a Nemzetközi Valutaalap feltételeiből. A miniszterelnök ezt a Facebookon jelentette be. Gyengül a forint, zuhanásban a börzeindex.

„Tisztelt Facebookosok, ez az első őszi jelentkezésem, itt vagyunk Sárváron, frakcióülést tartunk. Számos fontos kérdésben születtek döntések: a választójogi törvény módosítása, szociális kérdések, munkahelyteremtés ügye. De a legfontosabb, hogy a frakció az IMF és az Európai Unió Magyarországnak felkínált kölcsönével szemben támasztott feltételeit is végigvehettük. Ha úgy tetszik, van tehát most már tudásunk arról, hogy mit várnak tőlünk azok, akiktől egy biztonsági pénzügyi garanciát szeretnénk igénybevenni.

A lista hosszú, a sajtóban olvasható: a nyugdíjak csökkentésétől kezdve a bürokrácia leépítésén át a bankadó megszüntetésén keresztül a bankoknak juttatandó pénzösszegig minden szerepel benne, ami nem érdeke Magyarországnak.

Ezért a frakció arra az álláspontra helyezkedett – én személyesen is ezzel a véleménnyel értek egyet – hogy ezen az áron így nem.

A frakció felhatalmazott bennünket arra, hogy egy alternatív tárgyalási javaslatot hozzunk tető alá a következő napokban. Ezen fogunk dolgozni.”

Ezt mondta videoüzenetében Orbán Viktor, mely most délután jelent meg a Facebookon.

Gyengült a forint, esett a tőzsde

Az euró jegyzése 285,40 forintról 289 forint fölé szökött fel pár percen belül a bejelentést követően. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a plusz 9,26 pontos nyitás után jelentősen emelkedett csütörtökön kora délutánig, a kormányfő közlése után viszont hirtelen megfordult az irány: 18.020 pontról 17.780 alá esett a BUX, az OTP 3.840 közeléből 3.700 közelébe, a Mol papírjai 16.700 forintról 16.500 forintra csökkentek.

Elképzelhető, hogy a videó nem véletlenül került épp akkor fel a miniszterelnök Facebook-oldalára, amikor a világ pénzügyi elemzőinek zöme az Európai Központi Bank elnökét nézte a képernyőn, aki sajtótájékoztatót tartott az euróövezet adósságválságának kezelésére tervezett lépésekről.

Horrorlista

A Magyar Nemzet ma reggel egy követeléssort tett közzé, mely a lap szerint az IMF kívánságlistája. Ez alapján a Nemzetközi Valutaalap a hitelért cserébe a következőket kéri: nyugdíjak csökkentése, nyugdíjkorhatár-emelés, családi pótlék csökkentése, személyijövedelemadó-emelés, privatizáció, utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, általános, értékalapú ingatlanadó, önkormányzatok kiadásainak csökkentése, bankadó eltörlése, pénzjuttatás a bankszférának.

Blöff vagy igazság?

Nem valószínű, hogy az IMF küldte a Magyar Nemzetben megjelent kívánságlistát a magyar kormánytól elvárt gazdaságpolitikai kiigazításokról – írta korábban a Napi Gazdaság. A lap szerint mindez csupán blöff lehet, ugyanis a Nemzetközi Valutaalap ilyen részletes és összetett követeléssort szinte soha nem szokott megfogalmazni, ráadásul az eddig kiszivárgott hírekhez képest rengeteg új, politikailag nemcsak kényes, de szinte vállalhatatlan területet is felölel.

Valószínűbbnek tűnik az a szcenárió, hogy kormányzati körök elsősorban kommunikációs célok miatt szivárogtatták ki a listát, ami vélhetően nem – legalábbis nem teljes egészében – a Valutaalaptól származik. A szivárogtatás célja egyrészt a lakosság, másrészt a frakció ijesztgetése lehet, amivel elérhető, hogy bármilyen, a felsoroltnál kevesebb, IMF felé tett engedményt sikerként lehet majd kommunikálni.

Népharagot az IMF-re

A hvg.hu forrásai szerint érdekes, hogy miért épp most kerültek be a sajtóba ezek a „feltételek”. Az azeri kötvénykibocsátás bukása, valamint az, hogy az Európai Bizottság kötelességszegési-eljárást indíthat Magyarország ellen a tranzakciós illeték jegybankra vonatkozó kiterjesztésével kapcsolatban, mind olyan negatív hír volt, amiről a figyelem most kissé elterelődhet. A „népharag” pedig az IMF-re irányulhat. „Ebben nincs túl sok kockázat: a Valutaalap az esetleg hamisan beállított információkat amúgy sem szokta kommentálni.” Másrészt Orbán most a frakció előtt beszél, ahol ha kellemetlen kérdéseket kap, takarózhat az IMF által előírt diétával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik