Gazdaság

Lecsapott a sör- és fagyikommandó

fagyi (fagylalt, )
fagyi (fagylalt, )

Több mint 66 millió forint bírságot szabott ki a nyári élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseknél a hatóság. A vizsgált egységek kevesebb mint öt százalékát büntették meg.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szokásos nyári ellenőrzésének elsődleges célja az volt, hogy a nyári melegben, a nyaralók és turisták miatt megnövekedett forgalom mellett is fenntartsák az élelmiszerbiztonságot. 11 ezer egységet vizsgáltak.

A hatósági ellenőrzés kiterjedt az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának feltételeire, a forgalomba hozott élelmiszerek minőségének, a termékek nyomonkövethetőségének és a szállítás során a hűtési lánc fenntartásának vizsgálatára.

Fokozottan vizsgálták a szezonális élelmiszereket, illetve az időszakosan működő élelmiszer-forgalmazó helyeket, melyek országos és nemzetközi rendezvényeken, valamint strandokon, üdülőhelyeken működnek.

Kiemelt figyelmet fordítottak az idegenforgalmi szempontból frekventált vendéglátóhelyek és ifjúsági gyermektáborok étkeztetésének ellenőrzésére is.

Sör és fagyi

A szezonális termékek, és a nyári idegenforgalmi időszakhoz kapcsolódó élelmiszerek (grillhús, üdítő, sör, csapolt sör, zöldség-gyümölcs termékek, jégkrém, fagylalt) esetében több mint 40 ezer terméktételt vizsgáltak az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság munkatársai. A megállapított hiányosságok miatt az ellenőrzött tételek 2 százalékát vonták ki a forgalomból (9 millió forint értékben).

Élelmiszerboltok

Azt tapasztalták, hogy a hiper/szupermarketekben a termékek minőségével, az üzletekben a higiéniai feltételekkel, vásári-piaci árusításnál, valamint a nagykereskedelmi egységekben és logisztikai központokban a nyomonkövethetőséggel volt leginkább gond. A szezonális árusító helyeken főleg a termékek minőségével, és a nyomonkövethetőséggel kapcsolatban merültek fel hiányosságok.

Vendéglátás

A vendéglátásban a vizsgált létesítmények többsége  (81,5  százalék) megfelelően működött. Higiéniai hiányosság majdnem 15 százalékuknál fordult elő, s alig egy százalékuknál kellett korlátozni a tevékenységet. Az intézkedések több mint fele csupán figyelmeztetés volt. Összességében kevesebb bírságot szabtak ki erre a szegmensre, mint tavaly, pedig több vizsgálatot végeztek.

Táborok

Az idei szezonban hat táborból jelentették élelmiszer-eredetű megbetegedés gyanúját. Ebből a vizsgálatok alapján 3-nál bizonyították, hogy a megbetegedés élelmiszer-eredetű volt. Emiatt összesen 127 gyermek betegedett meg, és 17-et ápoltak kórházban. Élelmiszer-eredetű megbetegedés miatt két tábori étkeztetést ellátó főzőkonyha üzemeltetését függesztették fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik