Gazdaság

Lejárt árut a Teleki térről

Piacon jártunk, ahol lejárt szavatosságú terméket vásároltunk, jó olcsón. Nemcsak mi. Megkérdeztük, veszélyes-e ez.

Olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Teleki téri piacon van egy árus, aki évek óta árul lejárt (vagy eltüntetett) szavatosságú termékeket, például csokikat, kekszeket, konzerveket, kávét. Kelendő a portéka, mert a piacosa boltban megszokottnál jóval olcsóbb ad mindent. Olvasónk rendszeresen jár ide, de még nem hallotta, hogy az eladó felhívta volna a figyelmet rá: lejárt termékeket árul. Utána jártunk, tényleg így van-e.

Azért olcsó, mert lejárt!

Megtaláltuk a standot, nézelődtünk, egy-egy terméket kézbe vettünk. Rögtön kaptunk egy kis műanyag kosarat, hogy abba pakoljunk. A negyedkilós Dallmayr szemes kávén nem volt feltüntetve a minőségmegőrzési idő. Aztán volt jó pár édesség, amin volt minőségmegőrzési idő, de már régen lejárt: Jó reggelt kakaós szelet: 2012.01.03., Sport szelet (25 gr-os): 2012.01.19., és a csúcs a Bombi Star eper ízű lekvárral töltött szelet: 2011.08.10. A kávé 400 forint volt, az édességekből 3 darab egy százas. A kávé máshol háromszor, négyszer ennyibe kerül, és az édességek is duplájába, háromszorosába.


Meglátják, nem lesz bajuk tőle!
Olvasónk fotói

Amikor megjegyeztük, jó hogy olcsók, de lejárt a szavatosságuk, az eladó így válaszolt:

– Persze! Azért olcsók! Örüljünk, hogy van, ahol ilyen áron lehet vásárolni – tette hozzá.

– De nem lesz bajunk tőle, ha megesszük? Gyerekeknek vinnénk… – forszíroztuk tovább a dolgot.

– Á, dehogy! – jött a válasz. Az unokáimnak is ilyet viszek, és olyan szépen megnőttek! Csak az EU miatt van, hogy akadékoskodnak ezzel. Régen az egy éve lejárt terméket is el lehetett adni.

(Ami akár igaz is lehet. Úgy 25 éves emlékkép ugrik be: külön polc a közértben a lejárt áruknak, amiket olcsóbban lehetett megvásárolni.)

– Egyébként meg más üzlet is árul ilyet – érvelt tovább az eladó. Meglátja, nem lesz bajuk tőle. Sőt, vissza fog jönni! – búcsúzott.

Közben még jó páran gyűltek körénk, válogattak, vásároltak. Hármat, ötöt egy százasért. Rajtunk kívül senki nem adott hangot annak, hogy zavarná, kissé régiek a termékek. De vajon kockáztattak-e ők bármit is?

Nem ajánlott megenni

Szűcs Zsuzsanna dietetikus megerősítette, hogy olyan terméket nem lehet forgalomba hozni, amelynek a minőségmegőrzési ideje lejárt. Ez az a határidő, ameddig egyébként a termékek fogyasztása ajánlott. Aki lejárt terméket fogyaszt, az két dolgot kockáztat: a saját biztonságát, és azt, hogy a termék esetleg kevésbé lesz finom, mint amit megszokott. A magas fehérje- és víztartalmú élelmiszereknél (például tojásnál, halnál, húsnál) komoly egészségügyi kockázattal jár a lejárt termékek elfogyasztása.


01. 08. 2011

Más termékeknél (például egyes édességeknél, kávénál) valószínűleg inkább az élvezeti érték csökkenését tapasztalhatja, aki eszik belőlük. A dietetikus szakember szerint ennek ellenére is érdemes betartani a határidőket, és azon túl nem fogyasztani a termékekből. A fogyasztó egyéni felelőssége és döntése, hogy ezt a szabályt betartja-e – tette hozzá. Kérdéseinket eljuttatuk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz is, akik a jövő hétre ígértek válaszokat.*

A dietetikus élelmiszerbiztonsági tippjei bevásárláshoz:

1. Élelmiszert csak megbízható helyről szerezzünk be!

2. Ne vegyünk szennyezett, sérült csomagolású terméket!

3. Mindig ellenőrizzük a minőségmegőrzési időt!

 

Hogyan kerülhetett a piacra?

Ez a kérdés motoszkált még a fejünkben. Elvileg sehogy.

Az üzletek szigorú szabályok szerint kell hogy kezeljék a minőség-megőrzési időt elérő termékeket. Mint a CBA kommunikációs igazgatójától, Fodor Attilától megtudtuk, ezeket vagy a lejárat napján este, vagy másnap reggel nyitás előtt kell eltávolítani az eladótérből, hogy ne kerülhessenek már forgalomba. A lejárt termékeket elkülönítve, elzárva tárolják a raktárban. A kijelölt személy pedig (többnyire az egység vezetője) ügyel a szakszerű tárolásra és gondoskodik az elszállíttatásról.

A lejárt termék ugyanis veszélyes hulladéknak minősül, azt a jogszabályoknak megfelelően, szakszerűen meg kell
semmisíttetni. A CBA boltjai erre olyan szolgáltatókkal szerződtek, amelyeknek van engedélye a veszélyes hulladék elszállítására és megsemmisítésére. A szállításokat jegyzőkönyvezik az üzletek.

Lejárat előtti akciók

Vannak üzletek, ahol a lejárat előtt pár nappal akciósan lehet hozzájutni termékekhez. Ésszerű lépés lehet, ha az üzlet már nem bízik benne, hogy ezeket az árukat még időben el tudná adni.

A CBA-ban nincs egységes gyakorlat a lejárat-közeli termékek akciózására. Fodor Attila egyébként ezt nem tartja feltétlenül jó megoldásnak, mert ezzel szerinte az üzlet könnyen olyan visszafordíthatatlan folyamatba sodorhatja magát, hogy a vevők elkezdenek ezekre az árukra „vadászni”.  S akár arra is berendezkedhetnek, hogy nem vásárolják meg a termékeket csak akkor, ha már akcióba kerülnek. Így pedig a bolt veszteségeket hamlozhat fel, mellyel működését veszélyeztetheti – vélte.

A piacos azonban nem erre rendelkezett be, hanem a szabályszegésre. Azon már nem is csodálkoztunk, hogy számlát nem kaptunk az egyébként sem árusítható termékekről…

*Íme, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának rövidített válasza megkeresésünkre.

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján nincs mód a fogyaszthatósági illetve a minőség-megőrzési időn túl az élelmiszert forgalomba hozni. Ez egyben azt is jelenti, hogy az eredetileg megállapított fogyaszthatósági illetve minőség-megőrzési időt meghosszabbítani sem lehet.

A vonatkozó rendelet szerint az élelmiszereken jelölni kell a minőségmegőrzési időtartam lejárati dátumát, illetve a mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszer fogyaszthatóságának időpontját.
A „minőségét megőrzi:…….” felirat található azon élelmiszerek jelölésén, amelyek mikrobiológiai szempontból nem tekinthetőek gyorsan romló élelmiszereknek és amelyek minőségmegőrzési idejük lejárta utáni fogyasztása nem jelent közvetlen veszélyt az egészségre. Jellemzően „minőségét megőrzi:…….” felirat a következő élelmiszereken található: édesipari termékek (csokoládék, cukrok, kekszek stb.), chipsek, kávék, konzervek, befőttek, lekvárok, csomagolt pékáruk, száraztészták, lisztek, ásványvizek, margarinok, ketchup, mustár stb.

„ A „fogyasztható:…….” felirat mikrobiológiailag gyorsan romló, jellemzően hús és tejipari termékeken található, így többek között darált húsokon, előkészített húsokon, tőkehúsokon, nem tartós tejeken, joghurtokon, kefireken, hidegkonyhai készítményeken (pl.: húsos, tojásos, majonézes hidegtálak, saláták) stb.

A rendelet nem csak azt írja elő, hogy fel kell tüntetni a minőségmegőrzési időtartamot, hanem meghatározza azt is, hogy a jelöléseknek feltűnő helyen, jól láthatónak, könnyen érthetőnek, tisztán olvashatónak és letörölhetetlennek kell lennie, valamint nem szabad elrejteni, elfedni vagy más írásos vagy képi anyaggal megszakítani.

Ha ellenőrzéskor lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál a hatóság, élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki. A bírság alapösszege fogyaszthatósági határidő lejárta után a tétel értékének kettő és félszerese; minőségmegőrzési határidő lejárta után pedig a tétel értékének másfélszerese. Ezen kívül a kormányrendelet tartalmazza a kiszabható élelmiszer-ellenőrzési bírság minimum összegeit (éves nettó árbevételtől függően) valamint felhatalmazást ad súlyosbító szorzók használatára is (mérlegelésen alapuló, egyedi döntéstől függően).

A bírság kiszabása és a kötelezően végrehajtandó intézkedések mellett (feltárt jogsértés súlyával arányosan, a jogsértésben rejlő kockázat mértékének és jellegének figyelembevételével a hatóság elrendelheti a termék lefoglalását, forgalomból való kivonását, visszahívását, megsemmisítését, ártalmatlanítását) a jogsértést elkövető élelmiszer-vállalkozás cégnevét és címét, az érintett élelmiszer megnevezését, a pontos azonosítására alkalmas adatokat valamint a feltárt szabálytalanságot a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján nyilvánosságra hozza.

2011-es évben a hatósági ellenőrzés keretében elvégzett dokumentált minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idő vizsgálattal 37 995 tételt ellenőriztek, amelyből 1 930 tételt kifogásoltak (a vizsgált tételek 5 százalékát).

Az élelmiszerlánc különböző fázisaiban (legyen az előállító üzem vagy éppen egy kereskedelmi egység) azokat a termékeket, amelyeknek a minőség megőrzési ideje vagy a fogyaszthatósági ideje lejárt, a megfelelő termékektől jól elkülönítve, az eladótérből eltávolítva, egyértelmű jelöléssel ellátva kell tartani addig, míg a termékeket megsemmisítik vagy ártalmatlanítják.

Az élelmiszer fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időtartamának megállapítása az előállító felelőssége. Az előállító a termék minőségéért, valamint biztonságáért csak a minőségmegőrzési idő lejártáig vonható felelősségre (megfelelő tárolási körülmények esetén). Bárki, aki lejárt minőségmegőrzési idejű terméket fogyaszt el, csakis saját felelősségre teheti, mivel nem határozható meg, hogy a minőségmegőrzési időt követően meddig lehet a termékeket elfogyasztani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik