Gazdaság

A kormány újabb sallert kaphat Brüsszeltől

szemetgyujtes(210x140)(2).jpg (hulladék, szemét, eu, új széchenyi terv, szemétgyűjtés, )
szemetgyujtes(210x140)(2).jpg (hulladék, szemét, eu, új széchenyi terv, szemétgyűjtés, )

Ezúttal azért, mert államosította a hulladékgyűjtést. Nem kizárt, hogy a közszolgáltatók tervezett államosításánál is gond lehet.

Az LMP-től származik az információ, hogy napi 27 ezer euró pénzbírságot fizethet Magyarország, ha az Európai Bíróság megbünteti hazánkat, mert elmulasztottuk a hulladék-keretirányelv átvételét. Az irányelv a hulladékkeletkezés hatékony megelőzését és a hasznosítás ösztönzését szolgálja, amit 2010 decemberéig kellett volna átültetni a magyar jogba.


Szelektív gyűjtésFotó: Kummer János

Sőt, helyette a kormány újabb uniós retorziókat kockáztat a szabályozás piacellenes, az európai jog alapelveit sértő átalakításával. Az LMP birtokába került minisztériumi levelezés szerint már az illetékes tárcáknál van az az Európai Bizottságtól érkezett megkeresés, amely a hulladéktörvényre vonatkozó, nagyon súlyos kifogásokat tartalmazza.

A bizottság elsősorban a hulladékgazdálkodás államosítását és a magánvállalatok kártalanítás nélkül történő kiszorítását sérelmezi.

Májusban egy szakmai fórumon Illés Zoltán, a szaktárca környezetügyi államtitkára deklarálta: a zárószavazás előtt álló magyar hulladéktörvénnyel szemben csak „jelentéktelen” ellenvetések fogalmazódtak meg, amelyek nem érintik a törvény lényegét. Az LMP szerint az államtitkár vagy nem mondott igazat, vagy képtelen átlátni az európai szabályozást, az uniós gazdasági jog logikáját.

A zöld párt egyébként úgy látja, a hulladékhasznosítás államosításának eddigi eredménye siralmas. S azt is megjegyzik: a hulladékszektor államosítása miatt fenyegető kötelezettségszegési eljárás gondolkodóba kell, hogy ejtse a kormányzatot. Hiszen legújabban a közszolgáltatások nonprofittá tételét, illetve államosítását tervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik