Gazdaság

Rosszabb a réginél az új támogatott lakáshitel

A szavak szintjén nagyon kemény a kormány a bankszektorral szemben, valójában egész engedékeny – derül ki az állami támogatásos lakáshitel új feltételeiből.

Az előző támogatott lakáshiteleknél rosszabb feltételekkel lehet a most megjelent új szabályok szerint felvenni állami támogatású hitelt – írja az azénpénzem.hu pénzügyi blog. A blog szerint minden felszíni keménykedés ellenére szépen kiegyezett a kormány a bankokkal. Az állami támogatású lakáshiteleknél így a kamat magasabb lesz, viszont megindulhat a kihelyezés.


Fotó: MTI / Mohai Balázs

A bankok azt akarták, hogy a jogszabályban szereplő három százalékpontos felár helyett öt százalékpontot érvényesíthessenek az állampapír-piaci hozam felett, ám ennél is többet sikerült elérniük – írta a lap. A megjelent rendeletmódosításban ugyanis az szerepel, hogy az állampapír-piaci hozam 130 százaléka plusz három százalékpont a felár. Ez pedig a jelenlegi 8,6 százalék körüli 5 éves, átlagos állampapírhozam mellett magasabb kamatot eredményez, mintha az eredeti banki javaslat maradt volna.

A történetben azonban leginkább az a pikáns, hogy a nagy dérrel-dúrral beígért új támogatás sokkal rosszabb feltételű, mint az előző kormány idején hozott, máig érvényben lévő rendelkezés. Ugyan a 2009-es szabályok alapján támogatáshoz csak az új lakást vásárlók juthatnak, ők azonban olcsóbban, sőt hosszú távon marad kedvezőbb a hitelük. Ráadásul korszerűsítéshez is igényelhető ez a régebbi feltételű kölcsön, bár ekkor a kamat is magasabb lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik