Gazdaság

Csökkent az alapkamat, mégis gyengült a forint

mnb (magyar nemzeti bank)
mnb (magyar nemzeti bank)

Az elemzői várakozásokkal szemben, azonban a piaci árazásoknak megfelelően az MNB monetáris tanácsa 7 százalékról 6,75 százalékra csökkentette az alapkamatot. Ennek ellenére a forint kissé gyengült.

Az enyhülő pénzpiaci kondíciók, csökkenő hozamok és kockázati felárak, az erősebb szinten stabilizálódó forintárfolyam, valamint a reálgazdasági mutatók alátámaszthatják az alapkamat csökkentését. Az enyhülő, de még mindig jelenlevő stabilitási kockázatok, valamint az erősödő inflációs kockázatok viszont a kivárást indokolhatták volna. Ezért egyelőre nem számítunk a kamatcsökkentés folytatására, amire az IMF tárgyalások lezárását követően kerülhet sor – írja a Takarékbank elemzője, Suppan Gergely.

A forint árfolyama annak ellenére gyengült a kamatdöntés hatására (az euróval szemben 278-ról 282-re), hogy a pénzpiacok már árazták a kamatcsökkentést. Amennyiben a jegybanki kommentár megerősíti, hogy a kamatcsökkentési sorozat folytatása egyelőre nem várható, a forint árfolyama is visszakorrigálhat.

Az elemző az év végéig további kamatcsökkentésre számít, amire a negyedik negyedévben kerülhet sor. Így év végére 6,5 százalék lehet az alapkamat. Ezt a jövő év első felében további 50 bázispontos kamatcsökkentés követheti. Vagyis a jövő év végén 6 százalék lehet az alapkamat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik