Gazdaság

Örökre eltűnhetnek a luxusautók

land rover (range rover)
land rover (range rover)

Erre leginkább a Land Rovereknek van esélyük, Nagy-Britanniában. Itt ugyanis a legdrágább autók zömét meglovasítják, és többé sosem kerülnek elő.

Nagy-Britanniában tavaly 65 ezer gépjárművet loptak el, hozzávetőlegesen 300 millió font értékben. Több ezer lopásbejelentés kivizsgálása után ezt mutatják a swifcover.com gépjármű-biztosításokat kínáló oldal adatai – írta a Biztosítási Szemle.

Az is kiderült, hogy a lopott autók majdnem háromnegyedének általában teljesen nyoma vész, a többit vagy alkatrészeire bontják, vagy hajóval szállítják el az országból.

A swiftcover.com elemzői szerint a lopott autó márkája nagy szerepet játszik abban, hogy végül megkerül-e, vagy nem. A drágább, 25 000 fontnál többet érő gépjárművek általában nyomtalanul eltűnnek.

A Land Rover és az Audi márkájú kocsik kerülnek elő a legkisebb eséllyel: 79-80 százalékukat meglovasítják. Az összesítés szerint a luxusautókat nagyobb eséllyel lopják, és minimális annak esélye, hogy ezeket viszontláthassák az eredeti tulajdonosok. A 2011-ben eltűnt hét Porsche közül egy sem került meg, s a hat Subaruból ötnek szintén örökre lába kelt.

Az arrafelé hétköznapinak számító autómárkák viszont nagyobb eséllyel kerülnek elő lopás után: a Renault-kat 72,8, a Rovereket 72,7, a Fiatokat pedig 69 százalékos eséllyel találják meg.

Az elemzésből kiderül, hogy egyre növekvő számú, 10 000 és 25 000 font közötti értékű autót lopnak el és hajóztatnak ki Nagy-Britanniából úgy, hogy ezt követően teljesen nyomuk vész.

„Tapasztalatból tudjuk, hogy a Land Roverek a tengerentúlon nagy népszerűségnek örvendenek, így nem meglepetés, hogy ez az egyik leggyakrabban lopott autó, mely az eltulajdonítás után általában teljesen nyomtalanul, örökre eltűnik” – olvasható a jelentésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik