Gazdaság
Áremelés (áremelés)

Áremelések jöhetnek

Nagyon pesszimisták a hazai gazdasági várakozások, s ez már így van egy jó ideje, akkor is, ha néha van egy kis bizakodás. Augusztusban ebből kevés volt. A kereskedők áremelést terveznek.

Korábban a témában:

A tavalyi szinte folyamatos és markáns esés után idén az első nyolc hónapban lényegében stagnált a GKI-Erste konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. Az év eleji szerény emelkedést májusban zuhanás, azóta pedig enyhe hullámzás követte.

Az EU támogatásával végzett felmérés szerint augusztusban az üzleti és a fogyasztói várakozások is romlottak kissé, s nagyon pesszimista hangulatot tükröznek.

Csak a szolgáltatásban van némi optimizmus

Az üzleti szférán belül az ipari várakozások érezhetően, az építőipariak és kereskedelmiek ennél kevésbé lettek rosszabbak a júliusinál. A szolgáltató cégek pesszimizmusa viszont valamelyest csökkent. Az ipari bizalmi index – a júniusi és júliusi kisebb javulás után – augusztusban ismét csökkent, s nagyjából a két és fél évvel ezelőtti szintre került. Júliushoz képest egyaránt romlott a termelési helyzet és a teljes rendelésállomány, valamint a következő időszakra vonatkozó termelési kilátások megítélése is.

Az exportrendelésekről alkotott vélemény gyakorlatilag változatlan. Az építőipari bizalmi index idén május óta nem sokat változott, augusztusban éppen minimálisan csökkent. Az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése – a júliusi javulás után – augusztusban kissé romlott. A kereskedelemben az eladási pozíció megítélése csökkenő készletszint mellett enyhén romlott. A rendelések várható alakulása viszont rég nem tapasztalt mértékben esett vissza.

A szolgáltató cégek körében különösen az elmúlt időszak üzletmenetének megítélése javult, de kedvezőbbek lettek a várható forgalomra vonatkozó várakozások is.

Foglalkoztatás, árak, infláció

Az iparban és a kereskedelemben a foglalkoztatási szándék gyengült, az építőiparban nem változott, a szolgáltató cégeknél viszont javult. A lakosság munkanélküliségtől való félelme erősödött. Az iparban és a szolgáltató szférában a kapott válaszok alapján a közeljövőben nem várható az eladási árak lényeges változása.

A kereskedelmi cégek körében viszont egy hónap alatt jelentősen emelkedett az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke is nőtt. Nagyon jelentősen emelkedett a fogyasztók inflációs várakozása. Az építőiparban a termelőkre háruló árcsökkentési nyomás, ha nagyon kicsit is, de enyhült.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban romlott. A többi ágazatban viszont, valamint a fogyasztók körében kisebb-nagyobb mértékben javult. De a romlást valószínűsítők aránya továbbra is jóval meghaladja a javulásban bízókét.

Lakossági kilátások

A GKI fogyasztói bizalmi index augusztusban a júliusi emelkedés mértékével közel egyező mértékben csökkent. Közel egy éve viszonylag szűk, de erőteljes pesszimizmust jelző sávban ingadozik.

A lakosság úgy érzi, saját pénzügyi helyzete kissé romlani fog, és csökkenek a lehetőségei arra, hogy tartós fogyasztási cikket vásároljon. A várható megtakarítási képességet viszont kissé kedvezőbben ítélték meg, mint júliusban.

Címkék: gki. konjunktúra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.