Gazdaság

Vége a pesszimizmusnak?

Még mindig több cég tervez leépítéseket, mint munkaerőfelvételt. A lakosság kevésbé félti az állását, és az építőiparon kívül minden ágazat optimistább, mint tavaly.

Csaknem egyéves csökkenés után februárban emelkedett a GKI-Erste konjunktúraindex értéke. Az előző hónaphoz képest szinte minden ágazatban csökkent a pesszimizmus. Az üzleti szférán belül az ipari és szolgáltató cégek várakozása jelentősen, a kereskedelmi vállalkozásoké minimálisan javult, az építőipariaké viszont érezhetően romlott – áll a felmérésben, amely az EU támogatásával készült.

Az építőipar nem talál magára

Az ipari bizalmi index februárban – négy rossz hónap után – érdemben erősödött, visszatért a 2011. őszi szintre. Az elmúlt időszaki termelés és a rendelésállomány – ezen belül az export – megítélése javult, a saját termelésű készleteké kissé romlott. Az építőipari bizalmi index a januári stagnálás után februárban határozottan csökkent. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése ugyan szignifikánsan javult, a rendelésállomány és a foglalkoztatási lehetőségek megítélése viszont kedvezőtlenebbé vált.

A kereskedelmi bizalmi index februárban minimálisan, a januári romlásnál sokkal kisebb mértékben emelkedett. A rendelések megítélése sokkal pozitívabb lett, az eladási pozícióé viszont romlott, a készletszinté stagnált. A szolgáltatói bizalmi index korrigálta az előző kéthavi visszaesés jelentős részét. Az üzletmenet megítélése még kissé rosszabb, a forgalmi kilátásé viszont sokkal kedvezőbb lett.

Nőtt a foglalkoztatási szándék

A foglalkoztatási szándék az építőipar kivételével minden ágazatban erősödött, de mindenhol több a létszám csökkentését, mint a bővítését tervező vállalkozás. Gyengült a lakosság munkanélküliségtől való félelme is.

Az áremelési törekvés mértéke és köre az építőipar kivételével minden ágazatban csökkent. Ez utóbbi esetében viszont enyhült a deflációs nyomás, bár továbbra is az árcsökkenést előre vetítők vannak többségben az áremelésre készülőkkel szemben. A fogyasztók inflációs várakozása viszont az öt hónapos erősödést követő januári enyhülés után ismét erősödött. Februárban a magyar gazdaság helyzetének megítélése minden ágazatban és a fogyasztók körében is sokat javult, de továbbra is a romlást valószínűsítők vannak nagy többségben.

A lakosság kevésbé pesszimista

A GKI fogyasztói bizalmi index – a közel másfél éve tartó szinte folyamatos csökkenését megtörve – februárban emelkedni tudott, s kissé a 2011. decemberi érték fölé kapaszkodott.

Februárban a lakosság pesszimizmusa szinte minden tekintetben – saját várható pénzügyi helyzete és megtakarítási képessége, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetősége – oldódott. A jelen helyzet megítélése kevésbé, a jövőé viszont érezhetően kedvezőbb lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik