Gazdaság

Kajára még futotta, gyógyszerre már kevésbé

vásárlás (vásárlás)
vásárlás (vásárlás)

Kevesebb termék fogyott az idén a boltokban, mint tavaly. Főleg a gyógyszer, a bútor valamint a műszaki cikk és az üzemanyag vásárlása esett vissza. Viszont az élelmiszerboltok forgalma nőtt - derül ki a KSH friss adataiból.

Júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,7 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest (az első félévben pedig összesen 1,1 százalékos mínuszban vagyunk tavalyhoz képest). Idén májushoz képest júniusban nem volt változás a kiskereskedelem forgalmában.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben idén júniusban 687 milliárd forintos, az első félévben pedig 3793 milliárd forintos forgalmat csináltak. Uniós szinten 0,7 százalékos csökkenést mértek tavaly júniushoz képest, az eurózónában pedig 1,2 százalékos volt a visszaesés.

Az összesített adaton belül a magyarországi élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene júniusban 0,9 százalékkal, az év első felében pedig 0,6 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. (A szaktárca közleményében erre az adtra helyezte a hangsúlyt.)

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene viszont júniusban 4,2 százalékkal, az első félévben pedig 2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Júniusban leginkább a gyógyszer-, gyógyászatitermék forgalma csökkent (11,7 százalékkal), valamint a bútor-, műszakicikk-üzleteké (10,4 százalékkal). Az iparcikk jellegű vegyes-, valamint a használtcikk-üzletek forgalma is mérséklődött.

Stagnált a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletek forgalma, de közben a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben, az illatszer-, valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben többet adtak el, mint korábban.
A magas üzemanyagárak mellett tovább csökkent az üzemanyagtöltő állomások értékesítése. júniusban és az első félévben is 2,9 százalékkal mérséklődtek.

Az adatokat olvasva óhatatlanul is beugrik az a szerdai hír, miszerint a tavalyi első félévhez képest kevesebb embernek volt munkája, s a reálkeresetek pedig 4 százalékkal csökkentek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik