Gazdaság

Kevesebb a hitelünk, de nehezebben nyögjük

pénz-ház (pénz, ház, )
pénz-ház (pénz, ház, )

Az MNB adatai szerint az idei második negyedévben csökkent a háztartásoknál mind a devizaalapú, mind a forintalapú jelzáloghitelek tőketartozása. Az árfolyamrögzítést igénylők száma ugyan nő, de még mindig alig több mint 20 ezren éltek a lehetőséggel. S közben tovább nőtt a nem teljesítő hitelek aránya.

A jegybank honlapján ismertetett adatok szerint a második negyedév végén devizahitelből fennálló tőketartozás 3855 milliárd forintra csökkent (a megelőző negyedévi 3991 milliárdról). 2011. harmadik negyedévének végén ennél jóval több, még 5254 milliárd forintnyi volt a devizahiteles tőketartozás.

A forintban nyújtott jelzáloghitelek tőketartozása az elmúlt negyedévhez képest szintén mérséklődött, 1886 milliárd forintra (1897 milliárdról). Viszont itt 2011 harmadik negyedévéhez képest növekedés tapasztalható, hiszen akkor még csak 1634 milliárdnyi volt a fennálló tőketartozás.

Végtörlesztés

Az utolsó négy negyedév adatait legnagyobb mértékben a végtörlesztés befolyásolta. 2011. szeptember 29-től 2012. február végéig – a végtörlesztésre rendelkezésre álló teljes időszak alatt – a háztartások aktuális árfolyamon 1303,3 milliárd forintnyi devizahitelt végtörlesztettek (ami végtörlesztési árfolyamon 947,6 milliárd forintnyi tényleges kifizetést jelentett). A végtörlesztés közel 23 százalékban kiváltó forinthitelből történt.

Forintosítás

Jelenleg 438 millió eurónyi devizahitel-állománynál vannak 90 napon túli késedelemben az adósok. Ebből 132 millió euró összegben jelezték, hogy igénybe vennék a devizakölcsönök forintosítási lehetőségét. A bejelentkezettek közül június 30-ig mindössze nyolc ügyféllel kötöttek ilyen szerződést. S így 42 millió forintnak megfelelő összegű késedelmes devizahitelt váltottak át forintra.

Árfolyamgát

Az árfolyamgát lehetőségével egyre többen élnek, de a devizahitelek teljes állományának arányában egyelőre alacsony a kihasználtság. A gyűjtőszámla-hitelek teljes állománya 2012. június végén 865 millió forint volt, amiből az új típusú, 2012. április 1. utáni konstrukcióban folyósított állomány 363 ezer forintot tett ki. A rögzítéshez kapcsolódó devizahitelek állománya 180 milliárd forint volt, ami a teljes devizahitel-állomány mindössze 4,68 százaléka.

Nehezebben fizetjük, mint eddig

2012. második negyedévében tovább romlott a nem teljesítő hitelek aránya a háztartásoknál, így például nőtt a késve fizetők száma is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik