Gazdaság

Teljesen kinyílt az árfolyamgát programja

árfolyamgát (árfolyamgát, )
árfolyamgát (árfolyamgát, )

Bár a szabad-felhasználású devizahiteleseknek eredetileg csak szeptembertől lett volna lehetőségük bekapcsolódni a programba, a közszolgák és a lakáshitelesek után már ők is elkezdhetik intézni az árfolyamgátat.

A nem közszférában dolgozó szabad felhasználású jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek a Raiffeisennél már május 29. óta, az OTP-nél pedig június 13-étől igényelhetik az árfolyamgátat. Számos más bankok is kinyitotta már a lehetőséget, mivel a Bankszövetség azt kérte, legkésőbb augusztus 1-jén tegyék lehetővé számukra is a bekapcsolódást.

Az OTP-nél összesen körülbelül 110 ezer deviza alapú ingatlanhiteles ügyfél felel meg a gyűjtőszámla-hitel feltételeinek. A Raiffeisennél azt mondták, náluk az ügyfelek döntő többsége igénybe veheti az árfolyamgátat, mert minimális volt azok aránya, akik 20 millió forint feletti hitelt vettek fel. A fiókban naponta több százan érdeklődnek az árfolyamgát konstrukció iránt.

A többség feltehetőleg élni fog vele

Az OTP készített egy felmérést arról, hogy akiket eddig igényelték az árfolyamgátat, azok közül vajon hányan élnek majd a lehetőséggel. Az derült ki, hogy az ügyfelek egyik fele még kivár, illetve eddig nem volt ideje foglalkozni ezzel a kérdéssel. Másik részük viszont azért nem igényelte még az árfolyamgátat, mert a jogszabályban meghatározott időbeli korlátok miatt még nem volt jogosult a gyűjtőszámla-hitel igénylésére.

A megkérdezett ügyfelek 80 százaléka nyilatkozta azt, hogy a jövőben fel kívánja keresni bankját, hogy személyesen tájékozódjon az árfolyamgátról. Közülük 60 százalék tervezi is, hogy igénybe veszi a konstrukciót. A Raiffeisennél csak annyit árultak el, hogy már jelentős számú ügyfél kötött náluk árfolyamgát-szerződést.


Fotó: Népszava / Bielik István

Mit kell róla tudni?

Az árfolyamgátat valamennyi fizetési nehézséggel küzdő ügyfélnek ajánlják a bankok, akik a jelenlegi megnövekedett árfolyamszintek, vagy megváltozott élethelyzete miatt nem tudják fizetni a törlesztést. Az árfolyamgátat az veheti igénybe, akinek legfeljebb 20 millió forint volt az eredeti hitele (líziingje), és nincs 90 napon túli tartozás. (A többi feltételről itt olvashat.)

A svájci frank alapú jelzáloghitelesek 180, az euró alapú 250, a jen alapú kölcsönnel rendelkezők 2,5 forinton törleszthetnek legalább 3, maximum 5 évig, de legkésőbb 2017. június 30-áig. Akik belépnek az árfolyamgát-rendszerbe, azoknál az aktuális és rögzített árfolyamon számolt törlesztő részlet különbözetéből a tőkét egy forintszámlán gyűjtik. A gyűjtőszámlán halmozódó összeg törlesztését az árfolyamgát lejártával kell megkezdeni. A kamatrészt az állam és a bankok átvállalják.

A gyűjtőszámla-hitel fix törlesztő részlete a szerződéskötést követő második esedékességtől él. Az OTP azt is írta, hogy náluk az ügyfelet az árfolyamgátnál semmilyen banki költség nem terheli és a közjegyzői díjat sem kell megfizetni.

Hogyan fogjunk neki?

Akit érdekel a lehetőség, annak célszerű az internetes banki oldalakon tájékozódni, és telefonon időpontot kérni. Van, ahol  és azt is meg lehet beszélni, hogy küldjék el postán a szükséges nyomtatványokat. Ezután a benyújtandó dokumentumokkal fel kell keresni az eredeti devizakölcsönt folyósító bankfiókot.

Aki valamilyen feltételnek nem felelnek meg az igénylés beadásakor, annak legkésőbb a gyűjtőszámla-hitel első folyósításáig van lehetősége ezt pótolni. Ha például valakinek 90 napon túli tartozása van, és ez az akadály, akkor érdemes lehet érdeklődni, mennyit kell befizetnie ahhoz, hogy részt vehessen a programban. Az átfutási idő a törvény szerint 60 nap.

Problémát az eddigi ügyintézés alapján a Raiffeisen jelzett: a közszolgák egy részénél azt tapasztalták, hogy a munkáltatói igazolásokat pontatlanul töltötték ki, vagy egyáltalán nem is hozták. Kérik, erre nagyon figyeljenek a munkáltatók és az ügyfelek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik