Gazdaság

Nehezen találnak magukra Európa lúzerei

A válság óta Európa két nagy táborra esik szét: azokra az országokra, ahol van növekedés, és azokra, ahol nincs. Magyarország egyértelműen az utóbbi táborba tartozik, de nincs egyedül. De kik is még a lúzerek rajtunk kívül?

A második negyedévben ismét akadozott az eurózóna és az Európai Unió szekere: 0,2 százalékkal zsugorodott mindkét térség gazdasága. Ez bizonyos szempontból jó hír, mert kisebb volt a visszaesés, mint amitől az elemzők tartottak. Franciaország és Németország is a vártnál erősebben növekedett, ám ez is kevés volt a spanyol és az olasz gazdaság gondjainak ellensúlyozására.

Az ezt megelőző negyedévben nullán állt a térség növekedése, így hivatalosan nem lehet azt mondani, hogy az Európai Unió gazdasága újra recesszióban van. Ám a helyzet anélkül is elég rossz, hiszen a recesszió miatt például minden államnak drágább az államadósságát törlesztenie.

Jó, csak rossz

Ráadásul még a német és a francia helyzet sem túl jó: a (magyar exportőrök szemében különösen fontos) Németország a várt 0,2 helyett 0,3 százalékkal növelte termelését, míg a francia GDP esetében annak kell örülnünk, hogy nem fordult mínuszba, hanem „csak” nulla.

Ezzel Németország, amely az unió legnagyobb szereplője, ismét megúszta a zsugorodást. Ám vannak, akik szerint ez nem fog így maradni. „Nem szabad a német gazdaság látszólagos sérthetetlenségében bízni – hívta fel ügyfelei figyelmét az ING bank elemzője –, a mai jó számok mögött valójában a gazdaság további lassulását lehet látni.” A bank szerint ugyanis a német gazdaság se fog tudni jól teljesíteni, ha a cégeinek piacain – azaz a többi európai uniós államban – nem veszik meg a termékeiket.

Ám az igazán nagy kockázat talán nem is a lassan növekedők és stagnálók környékén van, hanem azoknál az országoknál, ahol már egyértelműen zsugorodik az ország összterméke. Görögország és persze Magyarország kétségkívül köztük van, hivatalosan is recesszióban. Ám ezek mégiscsak viszonylag kis országok az unió egészében, amelyeknek nincsen számottevő hatása más államok sorának alakulására.

Nem úgy, mint Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia gazdasága – s ezek is mind negatívban zárták a negyedévet. Az utóbbi kettő Magyarországgal együtt hivatalosan is recesszióba került most. (Az olaszok már a harmadik zsugorodó negyedévet tudhatják maguk mögött.)

Kettéhasadt a kelet

Recesszióba jutott egyébként Csehország is, amely 1,2 százalékkal termelt kevesebbet az idei második negyedévben, mint tavaly. Szlovéniáról még nem jöttek ki az adatok, ám az előző három negatív negyedév után nem túl valószínű, hogy ne maradnának a sötét oldalon. Kelet-Európa is kettéhasadt: a viszonylag fejlettebb csehek, szlovének és magyarok küzdenek, míg a szlovákok és a lengyelek hasítanak.

Úgy tűnik, kis országnak általában nem túl jó most lenni: a kisebb kelet-európai államokon túl Belgium, Hollandia és Portugália gazdasága is zsugorodott.

Elképzelhető, hogy az uniós cégeknek lassan nem csak az olcsó munkaerőért kell Kínába és Indiába mennie, hanem a vevőkért is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik