A közúti fuvarozás során számos kihívással kell szembenézniük a szállítmányozó vállalatoknak, ez pedig különösen igaz az olyan, speciális ellátást igénylő rakományok esetében, mint a hűtött áru. A hőmérséklet-érzékeny termékek, mint például a fagyasztott élelmiszer, a tejtermékek vagy a zöldségek természetéből adódik, hogy a fuvarfeladatok tervezése és fokozott ellenőrzése különösen fontos. Mindez pedig hatványozottan igaz kánikula esetén.
Vannak fuvarosok, akik a technológiát hívják segítségül, s például GPS-alapú telematikai rendszerrel oldják meg a hőmérséklet folyamatos, valós idejű megfigyelését, annak esetleges korrigálását és a megfelelő szállítás utólagos igazolását. Ezzel ellentétben a hőmérséklet hagyományos, thermo scrip, azaz szalagos rögzítése csak utólag teszi lehetővé az értékek ellenőrzését, amikor már egy esetleges hiba nem javítható.
„Különösen fontos, hogy az ilyen rakományok esetében nem szakadhat meg a hűtési lánc. Ez azt jelenti, hogy a szállítmányozás során kizárólag hűtőkonténerben vagy hűtőkocsiban mozgatható az áru, és a raktérben mindvégig biztosítani kell az optimális hőmérsékletet” – mondta Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország vezetője. Európa útjain összesen 40 ezer autóban van WebEye, ebből 23 ezret aktívan követnek.
Az élelmiszerek biztonságos szállítására és raktározására vonatkozó előírásokat az úgynevezett HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) kézikönyv tartalmazza. A HACCP rendelkezik olyan szállítmányozási feltételekről, mint a raktér megengedett hőmérséklete és a higiéniai feltételek. Például a hűtött termékek hőmérséklete 0-5 °C között lehet, a húsoké 7 °C, a belsőségeké pedig 3 °C.
A sofőr szemével |
„Minden sofőr szeret hűtőkocsin ülni” – mondta a Hír24-nek Józsi, aki az egyik hazai fuvarozóvállalat sofőrje. A sofőr elmondása alapján több esetben is előnyös, ha valaki romlandó árut szállít. Például vámolás során előreveszik a sorban, és a hétvégi kamionstopot sem kell betartani. A romlandó árunak a többi áruhoz hasonlóan határidőre kell megérkeznie a megrendelőhöz. Ezért, hogy a termék minősége kifogástalan legyen, sokszor van, hogy a pihenőidőt sem tudják kivenni. „Addig ébren kell maradni, amíg oda nem érünk” – mondja Józsi. |