Gazdaság

Jön a kilós tojás

tojás (tojás)
tojás (tojás)

Augusztustól már kilogrammban is fel kell tüntetni az árat az üzletekben. A Baromfi Termék Tanács lobbizott ezért, így fognák vissza az ügyeskedő kereskedőket.

A nemzetgazdasági miniszter erről szóló rendelete hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben, és az S-től XL-esig mértezett tojások minimális súlyát is előírja – adta hírül az origó.

Még május elején közölte a vidékfejlesztési tárca, hogy támogatja a Baromfi Termék Tanács javaslatát. Azzal érvelnek, hogy a legkisebb méretű, S jelölésű importtojásoknak látszólag alacsonyabb az ára, de ezekkel a normál termékekhez képest rosszabbul jár a fogyasztó.

A Gyermelyi Zrt. gazdasági igazgatója az FN24-nek tavasszal elmondta, hogy a nagybani piacon régóta kilóra mérik a tojást, de ettől függetlenül nem tartja könnyen kivitelezhetőnek, hogy a háziasszonyok is áttérjenek erre. Sárossy Attila szerint a piac súlyos problémáit máshol kell keresni. Például jelentős gondot okoz az illegális tojástermelés, amely főleg Dél- és Kelet-Európában jellemző, de a magyar tojásként eladott termékeknél is előfordul, hogy kérdéses, valóban magyar áru van-e a dobozokban.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján az év elejétől húsvétig a tojás termelői és fogyasztói ára is folyamatosan emelkedett, előbbi a 13., utóbbi 14-15. héten ért a csúcsra, március legvégén és április elején egy tojás ára körülbelül a kétszerese volt az egy évvel korábbi árnak.

Azóta a tojás ára mérsékelten csökkent, de az átlagos ár a magyar és az uniós piacon egyaránt jelentősen meghaladja az utóbbi évek átlagát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik