Gazdaság

Legyen a NAV kinyújtott karja

Társadalmi összefogásra buzdít az adóhatóság, vagyis arra, hogy mindenki kérjen nyugtát, számlát, s ezzel is segítsük elő, hogy több adó folyjon be. Mert ez mindnyájunk érdeke.

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt tapasztalja a közérdekű bejelentések alapján, hogy sokan és gyakran szembesülünk szabálytalansággal. A sült halról, jégkrémről, sörről (és még sorolhatnánk) csak elvétve kapunk nyugtát. Az éttermi fogyasztásról pedig sokszor tollal írt vagy számítógéppel előállított ún. „pincérblokkot” adnak, amit a hozzá nem értő szem szabályosnak vél.


Fotó: MTI / Győri Károly

És ha nem szabályos a nyugta, akkor az alkalmas a bevétel eltitkolására. Aki adja, elkerülheti az adófizetést. S ennyivel is kevesebb jut a közös kiadásokra – érvelnek. Ha mindenki kérne számlát, az nem kerülne semmibe. Viszont már rövid távon is érezhető hatása lenne az adóbevételeknél.

Nyáron az adóhatóság fokozott ellenőrzéseket végez. De mivel nem állhatnak minden vállalkozó sarkában, arra biztatnak, mindenki kérjen számlát, nyugtát, és ellenőrizze is azt. Mintát is mellékeltek, hogy eldönthessük, melyik blokk szabályos és melyik nem. Az AP számot kell figyelni!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik