Gazdaság

Garasoskodunk a fesztiválokon

kapolcs (ingyenes, )
kapolcs (ingyenes, )

Az emberek kétharmada látogat fesztiválokat, belépőjegyekre azonban keveset költenek: több mint felük legfeljebb évi 5000 forintot költ el ilyen célra.

A könnyűzenei programok a legnépszerűbbek a fesztiválok között: a 18-49 éves internetezők 41 százaléka látogat el hasonló rendezvényekre – állapította meg a Szallas.hu kutatása. Elsősorban a 18-29 év közötti korosztályra és a felsőfokú végzettséggel rendelkezőkre jellemző ez a típusú szórakozás.

Szintén népszerűek a megkérdezettek körében a gasztronómiai és a kézműves fesztiválok (33, illetve 22 százalék). Az emberek harmada viszont nem látogat fesztiválokat. Elsősorban az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők, illetve a falusi lakosság marad távol az ilyen eseményektől.

Érdekesség, hogy a felmérés szerint a nők szívesebben járnak el fesztiválokra, és a könnyűzenei, gasztronómiai, művészeti és kézműves programokon egyaránt többen vesznek részt. A férfiak kizárólag az olyan egyéb eseményeken vannak többségben, mint például egy veteránautós találkozó vagy egy lovas rendezvény – mondta Rácz István az oldal marketingvezetője.

A fesztiválokat látogatók fele egy évben csupán 1-2 napot tölt el ilyen típusú rendezvényeken, harmaduk pedig megelégszik 3-5 nappal. Jellemzően nem is költenek sokat, már ami a szállást és a belépőjegyeket illeti. A nem lakóhelyen zajló rendezvényeknél az igénybe vett szálláshelyek között népszerűbbek a kedvezőbb árú kategóriák. Legkeresettebbek a kempingek (28 százalék), az apartmanok (25 százalék) és a panziók (18 százalék).

A belépőjegyeknél szintén meghúzzák a derékszíjat: 55 százalék legfeljebb 5000 Ft-ot költ el ilyen célra egy évben, és további 25 százalék is csupán 5000 Ft-tal toldja meg ezt a keretet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik