Gazdaság

A legjobban az adósság fáj

üres pénztárca (üres pénztárca, )
üres pénztárca (üres pénztárca, )

Minden negyedik magyarnak az adóssága jelenti a következő fél évben a legnagyobb gondot. A munkahely, a gazdasági helyzet és az energia drágulása miatt is sokan aggódunk.

Egyre több embernek jelent az adósság súlyos problémát Magyarországon. A megkérdezett magyarok 26 százalékának ez legnagyobb gondja, ha a következő hat hónapra tekint. Tavaly még csak 15 százalékunk tette első helyre hitelét. A mostani „eredménnyel” elsők vagyunk a világ ötvenhat országa közül – derül ki a Nielsen májusi online felméréséből. A magyarok után az íreknél és kolumbiaiaknál (16-16 százalék) a legnagyobb gond a hitel.

Ötvenhat ország válaszadóinak átlag 6 százaléka említette az adósságot a közeljövő gyötrő gondjai között. Európában 9 százalék az átlagos mutató.

Hazánkban az adósság után a munkahely biztonságát és a gazdaság helyzetét hozták fel második, harmadik helyen (14-14 százalék) arra a kérdésre válaszul, mi okozza a legnagyobb gondot a következő fél évben. Ezután jött a háztartási energia árának növekedése (10 százalékkal), a gyerek taníttatása és boldogulása (8 százalékkal), majd (5-5 százalékkal) az élelmiszerárak növekedése, az egészség, a munka és magánélet egyensúlya. Az üzemanyag drágulását 2 százalék említette.

A huszonnyolc európai ország válaszadói közül legtöbben (átlag 15 százalék) a munkahelyek biztonsága miatt aggódnak leginkább. Utána a gazdasági helyzet következik 13, a háztartási energia növekvő ára 10, az egészség, továbbá az adósság 9-9, majd a gyerekek taníttatása és boldogulása 7 százalékkal.

Európában a munkahely biztonsága jelenti a legnagyobb gondot a spanyolok és görögök (32-32 százaléka), valamint az olaszok (26 százaléka) számára. A gazdasági helyzetet a spanyolok 27, a görögök 24 százaléka tartja fő problémának, majd a hollandok és írek 19-19, svédek, észtek és britek 18-18 százaléka. Ennél a válasznál az olaszok mutatója 13 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik