Gazdaság

Színes kukákkal álmodik a főváros, milliárdokért

szelektív (szelektív)
szelektív (szelektív)

Íme a XXI. század: gázüzemű kocsikkal viszik el a házanként szelektíven összegyűjtött hulladékot.

Ha minden a Fővárosi Önkormányzat tervei szerint alakul, jövőre már Budapest zömében házanként gyűjti majd szelektíven a szemetet az FKF Zrt., miután néhány napja kiírta az ehhez szükséges eszközök megvásárlására az uniós közbeszerzési tendert Budapest. A tender a legfrissebb Közbeszerzési Értesítőben is megjelent.

Ebből az derül ki: az önkormányzat mintegy 2 milliárd forintért vásárolna összesen 320 ezer színes tetejű 120 literes, s 83 ezer hasonló, csak 240 literes műanyag kukákat, amelyeket a társas- és családi házakban helyeznének el. A szeméttartályok közül a kékekbe a papírt gyűjtenék, a sárgákba pedig a fémet és a műanyagot.

Még nagyobb falat az a mintegy 60 gázüzemű kukásautó és 3 teherautó lenne, amely elszállítaná ezeket. Az autókra külön tendert írt ki a főváros, amelynek értékét 2,7 milliárd forintra becsüli.

Mindkét tenderre való jelentkezés határideje szeptember, s a megrendelt árut jövőre kell majd átadni a majdani nyertesnek. Az autókat a szerződéskötés utáni 90 napon belül, a műanyag kukákat pedig több részletben, amely közül az utolsó jövő novemberben esedékes.


Fotó: MTI / Jászai Csaba

Jobb lesz, mint a szigetek

„Az a szelektív hulladékgyűjtő szigetes megoldás, amelyet korábban alkalmaztunk, nyilván jobb volt, mint annak előtte, amikor semmiféle szelektív gyűjtés nem történt” – vezette fel a projektet 2011 szeptemberében György István főpolgármester-helyettes – „De szeretnénk minőségileg továbblépni, és ebben a ciklusban biztosítani, hogy a főváros területének legalább 80 százalékáról a hulladék begyűjtése szelektív módon meg tudjon történni akként, hogy házhoz menő elszállítás formájában a szelektíven összegyűjtött hulladékot az FKF vigye el.”

Ehhez Klug Lajos, az FKF vezérigazgatója egy előadásában még azt tette hozzá: az új rendszer segíti a főváros lakosságát abban, hogy „kényelmesen” váljanak környezettudatossá, s hogy rend és tisztaság legyen az utcákon, míg a hulladékszigeteket gyakran elönti a szemét.

Az unió állja

Az új rendszer bevezetéséhez szükséges beruházást részben uniós forrásból teremti elő a főváros, részben pedig saját maga (illetve az FKF Zrt.) adja bele. 2013-ban összesen 3.4 milliárd forintot terveznek elkölteni (ebből 2,8 milliárdot állna az EU, s 529 millió forintot az FKF Zrt.), s 2014-ben fizetnék ki az összesen 5,2 milliárd forintos projekt maradék részét.

A beszerzéssel kapcsolatban azonban már az elején voltak ellenérzések a Fővárosi Közgyűlésben: Somfai Ágnes, az LMP képviselője például azt kifogásolta, hogy új kukásautókat is vásárol az önkormányzat, pedig az elszállítandó szemét mennyisége nem nő.

A gépekről korábban Klug Lajos azt mondta: évi egymillió forintot lehet autónként megspórolni az üzemanyagon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik