Belföld

Szépen szelektálnak a győriek

Csapucha Adrienn

2012. 02. 08. 14:48

Az elmúlt évek tapasztalatait összegezve, a szelektív gyűjtéssel sokat tesznek a győriek a környezetükért – mondta Nagy Csaba, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere.

Győrben már több mint 10 éves hagyománya van a szelektív hulladékgyűjtés kultúrájának, és a tapasztalatok tükrében elmondható, hogy az ingyenes gyűjtőszigeteket rendeltetésszerűen használják a városban élők. A nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer létrejöttével egy időben 160 gyűjtőpontot helyezett ki a város több területére a szolgáltató, melyeknél kivétel nélkül külön tudják válogatni a műanyag, a papír, az üveg és fém szemetüket, a környezetükért tenni akaró győriek. És úgy tűnik, erre van is igény a megyeszékhelyen.

Azért vannak rossz példák

Természetesen a kivétel mindig erősíti a szabályt, itt is vannak különcök, akik vagy nem használják a szelektálási lehetőséget, vagy pluszban olyan lomot is a szigetek szomszédságába helyeznek, amit a csomagolóanyagokat elszállító autó, nem tud elvinni, hiszen kommunális hulladéknak számít. „Ez a Győr-Szol Zrt-nek sajnos többletköltséget jelent, hiszen ezért külön gépet kell küldeni, a hulladékot ugyanis nem lehet ott hagyni. Örömmel tapasztaljuk, hogy a győriek figyelnek a környezetükre, még ilyenkor, a téli időszakban is, de sajnos nem egyszer rossz példa is akad” – mondja Nagy Csaba a cég kommunikációs menedzsere, aki hozzáteszi, hogy ezzel a hozzáállással nagyon sokat tesznek a lakók a környezetükért, hiszen a szemét legnagyobb térfogatát a csomagolóanyagok teszik ki, így ha ezt leválogatva dobják ki, akkor az otthoni hulladékmennyiségük is csökken, és megkönnyítik a hulladékfeldolgozást is.

Figyelnek a szigetekre

A kommunikáció menedzser azt is elárulta, hogy a gyűjtőszigeteket és környezetüket folyamatosan takarítják és ürítik. Természetesen a rendszeres járatürítés mellett az edényeken feltüntetett telefonszám hívásával a győriek kezdeményezhetnek egy rendkívüli szemétszállítást is, ugyancsak térítésmentesen.

A helyzet a vidéki településeken is kielégítő, a környező falvakban élők is gondoskodnak a fenntartható környezetről.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.