Belföld

Szépen szelektálnak a győriek

Az elmúlt évek tapasztalatait összegezve, a szelektív gyűjtéssel sokat tesznek a győriek a környezetükért – mondta Nagy Csaba, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere.

Győrben már több mint 10 éves hagyománya van a szelektív hulladékgyűjtés kultúrájának, és a tapasztalatok tükrében elmondható, hogy az ingyenes gyűjtőszigeteket rendeltetésszerűen használják a városban élők. A nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer létrejöttével egy időben 160 gyűjtőpontot helyezett ki a város több területére a szolgáltató, melyeknél kivétel nélkül külön tudják válogatni a műanyag, a papír, az üveg és fém szemetüket, a környezetükért tenni akaró győriek. És úgy tűnik, erre van is igény a megyeszékhelyen.

Azért vannak rossz példák

Természetesen a kivétel mindig erősíti a szabályt, itt is vannak különcök, akik vagy nem használják a szelektálási lehetőséget, vagy pluszban olyan lomot is a szigetek szomszédságába helyeznek, amit a csomagolóanyagokat elszállító autó, nem tud elvinni, hiszen kommunális hulladéknak számít. „Ez a Győr-Szol Zrt-nek sajnos többletköltséget jelent, hiszen ezért külön gépet kell küldeni, a hulladékot ugyanis nem lehet ott hagyni. Örömmel tapasztaljuk, hogy a győriek figyelnek a környezetükre, még ilyenkor, a téli időszakban is, de sajnos nem egyszer rossz példa is akad” – mondja Nagy Csaba a cég kommunikációs menedzsere, aki hozzáteszi, hogy ezzel a hozzáállással nagyon sokat tesznek a lakók a környezetükért, hiszen a szemét legnagyobb térfogatát a csomagolóanyagok teszik ki, így ha ezt leválogatva dobják ki, akkor az otthoni hulladékmennyiségük is csökken, és megkönnyítik a hulladékfeldolgozást is.

Figyelnek a szigetekre

A kommunikáció menedzser azt is elárulta, hogy a gyűjtőszigeteket és környezetüket folyamatosan takarítják és ürítik. Természetesen a rendszeres járatürítés mellett az edényeken feltüntetett telefonszám hívásával a győriek kezdeményezhetnek egy rendkívüli szemétszállítást is, ugyancsak térítésmentesen.

A helyzet a vidéki településeken is kielégítő, a környező falvakban élők is gondoskodnak a fenntartható környezetről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik