Gazdaság

Ennyit keresnek a pályakezdő diplomások

Bérük bruttó 240 és 260 ezer forint között mozog. A legmagasabb kezdő fizetést a mérnökök és az informatikusok kapják – derül ki a Hay Group tanácsadó cég elemzéséből.

Szinte a cégek mindegyike alkalmaz egyetemről vagy főiskoláról frissen kikerült fiatalokat. A bérezésüket azonban az általános vállalati politikához illesztik, külön tervet ritkán alkalmaznak rájuk – derült ki.

A felmérésben részt vevő vállalatoknak csak 7,5 százaléka állította, hogy eltérő béren veszi fel a pályakezdőket, mint más jelölteket. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a frissen végzettek nem szenvednek hátrányt a fizetésükben. Másrészt viszont így közvetlenül versenyeznek az egy-két éves tapasztalattal rendelkezőkkel, s a cégek pedig ugyanazért az összegért nem a tapasztalatlan pályakezdőket választják.

A Hay Group felméréséből kiderül: azon cégeknél, amelyek külön pályakezdői béreket kínálnak, a belépő bér bruttó 240 ezer forint körül alakul az alapképzést végzetteknél, és 260 ezer forintnyi a mesterdiplomával rendelkezőknél. Így nem jelentős a bértöbblet azon fiatalok számára, akik két évvel többet töltenek az iskolapadban – értékeli az adatokat a cég.

Összehasonlításul: a bruttó átlagbér 2012 első öt hónapjában 220 ezer forint felett volt, ezen belül a vállalkozásoknál majdnem 232 ezret, a közszférában 208 400 forintot kerestünk átlagban.

Ha az első egy-két évet kitöltik, akkor „gyorsrajtot vesz” a pályakezdő diplomások bére. Az első béremelésnél átlagosan 10 százalékkal kapnak többet addigi fizetésüknél, amely a normál éves vállalati béremelés több mint kétszerese. Jellemzően egy év után a cégek már nem pályakezdőként tekintenek rájuk.

A cég külön elemzést készített a budapesti pályakezdőkre: az adatok szerint a fővárosi fiatalok jelentős előnnyel indulnak az országos szinthez képest. A kezdőbér esetükben 280 ezer forintra rúg. Ez a jelenség magyarázható az átlagos országos trenddel, valamint azzal, hogy a jóval országos átlag felett fizető ágazatok a fővárosban és környékén tömörülnek. Emellett a fővárosban található a szolgáltatóközpontok (SSC) zöme, amelyek sok pályakezdőt alkalmaznak viszonylag magas béren.

A szakmák szerinti felmérés szerint a rangsor legelején a mérnökök és az informatikai szakemberek állnak, 300 ezer forintot is meghaladó kezdő fizetéssel. A legalacsonyabb belépőbérrel a marketingesek és az értékesítésben dolgozók számolhatnak.

A felmérésben több mint 450 hazai és nemzetközi nagyvállalat vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik