Gazdaság

IMF-megállapodás? Kell, de nem mindenáron!

A magyarok többsége támogatja, hogy megállapodjunk az IMF-fel. De bizonyos feltételeket nem tart elfogadhatónak - derül ki a Századvég kutatásából.

Az ingatlanadó és a vagyonadó bevezetését vagy a bankadó eltörlését a többség nem támogatná. Viszont elfogadhatónak tartanák az államadósság további csökkentését, a költségvetési egyensúly szigorú betartását vagy a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását.

Nemrég érkezett hazánkba a Nemzetközi Valutaalap delegációja. Jelenlétükkel újra a média célkeresztjébe került a szervezet szerepe, a pénzügyi védőháló kérdése, valamint a megállapodás során vállalható feltételek köre. A Századvég 2012 júliusában végzett közvélemény-kutatásában azt vizsgálta, hogyan vélekednek a magyar állampolgárok a kormány és az IMF között zajló tárgyalásokról.

A jobbikosok inkább ellenzik

Magyarország és az IMF megállapodását a pénzügyi védőhálóról a magyar lakosság többsége, 58 százaléka támogatja. Az egyezménnyel kapcsolatban a megkérdezettek 22 százaléka nyilatkozik elutasítóan, 20 százalék pedig nem tud vagy nem kíván állást foglalni a témában. A kérdésben viszonylag egységesen vélekednek a jobboldali és baloldali szavazók, valamint a magukat középen állónak vallók.

A különböző pártok szimpatizánsai közül alapvetően többségben vannak azok, akik kiállnak a megállapodás mellett. Egyedül a Jobbik szavazóinál tapasztalható, hogy közel másfélszer annyian ellenzik (50 százalék), mint támogatják (35 százalék) az egyezmény aláírását.

Amit nem támogatnának

Az állampolgárok többsége nem támogatná a megállapodás létrejöttét, ha az IMF az ingatlanadó (63 százalék) és a vagyonadó (51 százalék) bevezetését vagy a bankadó eltörlését (45 százalék) várná el hazánktól. A megkérdezettek többsége elfogadhatónak tartja, ha a Nemzetközi Valutaalap feltételei között szerepel az államadósság további csökkentése (68 százalék), a költségvetési egyensúly szigorú betartása (64 százalék) vagy a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítása (42 százalék).

Ennél a kérdésnél is alapvetően egységesek voltak a vélemények a politikai önbesorolás és pártszimpátia alapján. A megfogalmazott feltételek közül egyedül a bankadó eltörlése osztja meg a lakosságot. A jobboldaliak az országos átlagot meghaladóan (63 százalék), a középen állók az országos átlaghoz közelítő mértékben (41 százalék) inkább nem preferálják a megállapodást e feltétel esetén. A magukat baloldalinak vallók a bankadó eltörlését is a teljesíthető kitételek közé sorolják, 49 százalékuk támogatja, 33 százalékuk ellenzi.

Miközben az enberek így vélekednek, Orbán Viktor újra az IMF-re vár. Arra kérte az IMF-et, hogy a benyújtott anyagok és a tapasztalatok alapján adjanak egy helyzetösszesítést, egy listát, amelyen bejelölik a szerintük hibás pontokat, megnevezik a szerződés előfeltételeit és véleményezik a 2013-as költségvetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik