Gazdaság

Aranyéletet akar? Legyen ellenőr!

masszázs (masszázs, wellness)
masszázs (masszázs, wellness)

Nem a BKV-ellenőrökre gondoltunk, hanem azokra, akik szolgáltatásokat vizsgálnak. Például az adóellenőrökre, akiknek a számlaadás vizsgálatánál az a dolguk, hogy beüljenek a fodrászhoz, a kozmetikushoz, vagy a wellness szalonba. Vagyis a próbavásárlókra.

Kapcsolódó cikkek

Irigyelte már azokat az adóellenőröket, akiknek az (is) a dolguk, hogy fodrászhoz, kozmetikushoz, masszőrhöz járjanak munkaidőben? Amikor ugyanis a számlaadást ellenőrzik a szolgáltatóknál, akkor ez is a munkájuk része. Persze, ha belegondolunk, hogyan reagálhat az ellenőrzött személy, ha nem adott számlát, és kiderül, hogy egy revizort szolgált ki… Akkor lehet, hogy mégsem vágyunk annyira a helyükbe.

De ezt leszámítva mégiscsak ingyen kapják meg azt, amiért mi fizetünk. S a hírekből az derül ki, hogy mostanában elég sűrűn vannak ilyen „bevetésen”.

Jutalom?

Az ellenőrzéseket a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) a saját keretéből finanszírozza. Vagyis az igénybe vett szolgáltatások nem kerülnek pénzbe a revizoroknak. Érdekelt volna minket az is, hogy ilyenkor vajon maximálják-e, mennyit költhet az adóellenőr. Erre a kérdésre nem kaptunk választ. Annyit írtak, hogy a regionális adó-főigazgatóságok a saját pénzkezelési szabályzatukban rendelkeznek arról, mennyit lehet az ilyen ellenőrzésekre kifizetni.


Adóellenőr munka közben
Fotó: Northfoto

Adódik az a kérdés is, hogy vajon jutalomnak számít-e, hogy ki mehet masszőrhöz, vagy fodrászhoz ellenőrizni. Erre sem reagáltak.

„Civil” adóellenőrök is vannak

Azt írták, a nyugta-, számlaadási kötelezettség ellenőrzését elsősorban a megyei adóigazgatóságok speciálisan erre a feladatra szakosodott operatív adóellenőrei végzik. Az APEH és a VPOP egyesülése után a Bevetési Főigazgatóság, valamint a vám- és pénzügyőri igazgatóságok pénzügyőrei önállóan, valamint az adó szakterület munkatársaival együtt is jogosultak próbavásárlásokra. Az ilyen ellenőrzéseket végző személyek valamennyien a hivatal alkalmazottai, de alkalmaznak kisegítő adóellenőröket is, határozott idejű munkaszerződéssel.

Náluk feltétel, hogy legalább középiskolai végzettségük legyen. Ezen kívül meg kell felelniük a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény kormánytisztviselőkre vonatkozó alkalmazási feltételeinek, valamint az adóellenőrre vonatkozó összeférhetetlenségi és kizárási szabályoknak is. Ők egyébként csak az általános megbízólevéllel rendelkező ellenőrrel együtt mehetnek próbavásárlásra.

Nem kell adózniuk utána

Az is fúrta az oldalunkat, hogy adózik-e az ellenőr az ilyen „bevétel” után. Kiderült, hogy nem. Azért nem, mert amikor az adóellenőr például egy fodrász nyugtaadási kötelezettségét vizsgálja próbavásárlással, akkor a frizura elkészítése nem minősül természetben megszerzett bevételnek.


Új frizura adómentesen

A személyi jövedelemadóról szóló törvény ugyanis azt mondja, hogy nem keletkezik bevétel (s így adófizetési kötelezettség sem), ha valaki a munkavégzés keretében (munkaköri leírás szerint) vesz igénybe például szolgáltatást. Igaz ez akkor is, ha ez a dolog alkalmas a személyes szükségletei kielégítésére.

A klasszikus próbavásárlók is jól járhatnak

A Mistery Shopper üzleti próbavásárlásokkal foglalkozik, s ők is rendszeresen ellenőriznek a szolgáltatási szektorban. Általában olyan üzletek rendelnek tőlük tesztelést, melyek több egységgel rendelkeznek vagy franchise rendszerben működnek – mondta megkeresésünkre Belényesi László ügyvezető. Éttermek vagy szállodák kivételével nemigen jellemző, hogy csak egyetlen üzletet vizsgálnának. S az is kiderült, hogy fodrászat, kozmetika, masszázsszalon, fogászat igen ritkán fordul elő az ügyfeleik között.

Inkább éttermek, szállodák, gyógyszergyártók és forgalmazók, benzinkúthálózatok, autószalonok és szervizek, illetve különböző multi- vagy franchise cégek jelentkeznek náluk, de igen aktívak a különböző médiumok és lapkiadók is. Elég jól hangzik ez a fajta próbavásárlás is, főleg, hogy néhány eset kivételével keresni is lehet vele.

Négyféle díjazás van

Nagy értékű szolgáltatásnál (pl.: éttermi vacsora több fő részére, szállodai szállás, az ott elfogyasztott ételek, szolgáltatások) a próbavásárlónak az a díja, hogy térítik neki a költségeket. A többi esetben azonban fizetést is kap. Ha például nagy értékű tárgyat kell vásárolni, akkor a vásárolt termék nem lesz az ellenőré. Az árut később vissza kell vinni az üzletbe, ahol visszaadják annak vételárát. De ilyenkor az átlagosnál is nagyobb összegű próbavásárlói díjat fizet a cég.

Kis összegű tárgy vagy szolgáltatás tesztelésénél (pl.: mozi, fodrász, masszázs vagy újság vásárlás) értelemszerűen megtarthatja az adott dolgot, és mellé fizetést is kap. Ami nem annyira gömbölyű, hogy a költségeket általában utólag térítik, számla ellenében. Kivételek azonban vannak, például ha euróval kell fizetni. Amikor pedig a próbavásárlás nem jár költséggel, akkor a feladat nehézségétől függő a díjazás.

Belényesi szerint egyébként cégüknél a szolgáltatás-tesztelés a legnépszerűbb feladat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik