Belföld

Orvosok és ügyvédek az adóhatóság célkeresztjében

Májustól kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a szolgáltató szektornak, így ellenőrzi az ügyvédeket, adószakértőket, a szépségipart, a plasztikai sebészeket és a fogorvosokat is - derült ki egy szerdai konferencián Budapesten.

Az elmúlt 3 évben 203 operatív ellenőrzést végzett az adóhatóság a szolgáltató cégeknél, és 11,9 millió forint mulasztási bírságot szabott ki, a 62 utólagos ellenőrzés után viszont 1,1 milliárd forint volt a bírság – erről Horváth Gábor főosztályvezető-helyettes beszélt a konferencián.

Az adóhatóságnak a tavalyi 9500 milliárd forinttal szemben az idén 10 500 milliárd forintot kell beszednie, ez pedig csak akkor lehetséges, ha szélesedik az adózók köre, vagyis fehéredik a gazdaság – mondta el a rendezvényen Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese. Májustól ezért több operatív (adat-) és utólagos ellenőrzést végeznek a szolgáltató szektorban is. Cél az adóelkerülés feltárása.

A szektorban a leggyakoribb probléma az alkalmazottak bejelentés nélküli foglalkoztatása, valamint a számla-, illetve nyugtaadás elmulasztása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik