Gazdaság

Ezt kéri az IMF Magyarországtól

IMF_logo (imf)
IMF_logo (imf)

Az ingatlanadó bevezetését, az alacsony jövedelműeknek és a bankoknak pedig kisebb adót szeretnének a pénzükért cserébe.

A nemzetközi hitelcsomagért cserébe a kormánynak várhatóan jóvá kell hagyatnia Brüsszellel és az IMF-fel a jövő évi magyar költségvetést, és több, a kormány számára fontos intézkedés módosítása is napirendre kerülhet a tárgyalásokon – tudta meg a hvg.hu.

A lap birtokába került egy bizottsági dokumentum, amely tételesen felsorolja, mit kérhet az EU–IMF a 10-15 milliárd eurós hitelkeret-megállapodás megkötéséért. A feltételek javát a Magyarországra vonatkozó, májusban közzétett országspecifikus ajánlások képezik, de Brüsszel várhatóan további feltételeket is szabhat.

A kritériumok mindenekelőtt az államadósság hiányának csökkentésére, a befektetői környezet javítására, valamint a munkaerő-piaci és oktatási hátrányok ledolgozására összpontosítanak. Olyan tételek szerepelnek benne, mint az alacsony jövedelműek adóterheinek mérséklése, az ingatlanadó bevezetése, a bankadó csökkentése, illetve a válságadók kivezetése.

Hogy mit kér még az IMF, azt ide kattintva olvashatja!

Hétfőn magyar részről Varga Mihály úgy nyilatkozott, hogy kemény tárgyalásokra készül, és főleg adózási kérdésekben számít vitára.

Az IMF-tárgyalások várhatóan a jövő héten kezdődnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik