Gazdaság

A nyugdíjemelés az infláción múlik

nyugdíj (nyugdíj, kisnyugdíjas)
nyugdíj (nyugdíj, kisnyugdíjas)

Ha magas lesz az év végére várható érték, emelni fog a kormány.

A novemberi nyugdíjemelés a várhatóan az ősz elején megismerhető inflációs mutatóktól függ – erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális államtitkársága kedden tájékoztatta az MTI-t, jelezve: a novemberi emelés előkészítése a kormány második féléves munkatervében szerepel.

A Napi Gazdaság kedden azt írta, hogy a tervezettnél magasabb infláció miatt az idén is lesz rendkívüli nyugdíjemelés. Az erről szóló előterjesztést a kormány szeptemberben már elfogadhatja, így a törvény szerint a kifizetés novemberben megtörténhet. Nem nagy emelésről van szó, hisz 1,1 százalékpont körüli kiegészítő nyugdíjemelés történhet, de – mint írták – ez is negyede az év eleji 4,2 százalékos emelésnek.

A szociális államtitkárság erre reagálva az MTI megkeresésére azt közölte: a novemberi nyugdíjemelés előkészítése a kormány második féléves munkatervében szerepel feladatként. A januári nyugdíjemelést a költségvetési törvényben a tárgyévre tervezett infláció mértékével azonos mértékben kell végrehajtani. A novemberi emelés pedig attól függ, hogy az infláció tervezett és az év végéig várható mértéke között van-e eltérés, és ha van, az milyen mértékű.

Hozzátették, ez utóbbi viszont jelenleg még nem tudható. Ugyanis az év első nyolc hónapjának (januártól augusztusig) tényadatai alapján állapítják meg, hogy év végéig várhatóan mekkora lesz a fogyasztói árnövekedés. Ezeket az adatokat viszont csak szeptemberben teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

A közlemény szerint a tervezett mértéket összehasonlítják a várható mértékkel. Ha a kettő között legalább 1 százalék az eltérés, vagyis januártól legalább 1 százalékkal magasabb nyugdíjemelés járt volna, akkor novemberben a nyugdíjakat a különbséggel azonos mértékkel fel kell emelni, és az év első 10 hónapjára (januártól októberig) visszamenőlegesen, egy összegben kell kifizetni a különbözetet. Ha 1 százaléknál kisebb a különbség, akkor novemberben a januártól decemberig járó különbözetet szintén egy összegben kell kifizetni, vagyis a teljes évi, 12 havi különbözetet kapják meg a nyugdíjasok.

A következő évi januári nyugdíjemeléskor pedig először a novemberben kifizetett összeg egytizenketted részével fel kell emelni a nyugdíjakat, hogy a novemberi emelés beépüljön a nyugdíj összegébe, majd az így felemelt összeget alapul véve történik meg a januári emelés – írta az államtitkárság.

A kormány tavaly novemberben egy összegben, 6 százalékkal emelte meg a nyugdíjakat. Akkori közleményében a Miniszterelnökség azt közölte: a kormány a nyugdíjas-társadalomnak tett ígéretét betartva 2012-ben is folytatja a nyugdíjak emelését. A 2012. január 1-jétől folyósított nyugdíjak 4,7 százalékkal emelkedtek meg, így havonta átlagosan 4400 forinttal kaphat többet mintegy másfél millió öregségi nyugdíjas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik