Gazdaság

Jó, de kevés Orbán tíz pontja

A bejelentett foglalkoztatást bővítő, kkv-kat segítő program jó lehet. Például arra is, hogy valamennyire ellensúlyozza az egykulcsos adó bevezetésével és az adójóváírás kivezetésével okozott károkat.

A hétfőn bejelentett 10 pontos munkahelyvédelmi program legalább fele (az első öt pont) közvetlenül és előnyösen fog hatni a foglalkoztatásra. A Munkástanácsok Országos Szövetsége szerint főleg a foglalkoztatási szempontból legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok elhelyezkedési esélyeit javíthatják ezzel. De ez nem jelenti azt, hogy elégedettek lennének, a továbbiakban jóval harciasabb hangot is megütnek. S nem csak ők egyedül.

Utólagos kárenyhítés

A kormány a bejelentett tervek végrehajtásával talán ellensúlyozhatja azokat a károkat, amelyeket korábban ő maga okozott. Itt az egykulcsos jövedelemadó bevezetésére, az adójóváírás kivezetésére, és az emiatt szükségessé vált, elmaradt  béremelésekre gondolnak. Ez éppen a most célba vett rétegek foglalkoztatásánál okozta a legnagyobb gondokat – jelentették ki.

Megemlítették azt is, hogy a 2011–2012-es adatok szerint Magyarországon a foglalkoztatást terhelő adószint az élőmunkaköltségeknek csaknem 40 százalékát teszi ki, ami az ötödik legmagasabb az unióban. S az átlag alatti kereseti csoportokban még ennél is magasabb (44 százalék körüli) a teher. A tervezett intézkedések ezen a nem kívánatos  helyzeten minden bizonnyal segíteni fognak – tették hozzá.


Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Kifehéredhet a gazdaság?

Szerintük kedvező hatást gyakorolhat a foglalkoztatásra adózási szempontból a 7. pont is, azaz a kisvállalatok adóterheinek csökkentése és adózásának leegyszerűsítése. Ez azért is fontos, mert ez a vállalkozói kör kiemelkedő szerepet tölt be a foglalkoztatásban, ezért fontos lehet, hogy érdekeltté tegyék őket új emberek felvételében.

Azt is hozzátették: a kisvállalati munkahelyek egyik komoly hátránya ma még a fekete foglalkoztatás és a járulékelkerülő bérfizetés. Úgy vélik, a mértékében és bevallásában is jelentően leegyszerűsödött adóztatás fontos lökést adhat a fehéredésnek. De csak akkor, ha a korábbiaknál szigorúbban ellenőrzik és büntetik azt, aki ki akar bújni az adófizetés alól. Ha pedig fehéredik a gazdaság, az a költségvetésnek is több bevételt hozhat.

A szakszervezetek arra fogják biztatni tagjaikat és a munkavállalókat, hogy ne legyenek partnerek az adóelkerülésben.

Lesz-e tényleg valami belőle?

Illúzióink azért ne legyenek – folytatják. Fontosak és üdvözlendők a felsorolt  intézkedések, de tartós, jól fizető munkahelyek csak fejlődő, versenyképes gazdaságban keletkeznek. E téren pedig még sok a tennivaló.

A magyar gazdaság termelékenysége évek óta stagnál, beruházásokra alig jutott forrás az elmúlt években. A kisvállalatok csökkenő adói nyomán keletkező többletforrásokból remélhetően a műszaki fejlesztésre és a munkavállalók képzésére, szakismereteik korszerűsítésére is több pénz és figyelem jut majd – véli a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke is kételkedik, lesz-e átütő hatás. Mint Pataky Péter hétfőn elmondta lapunknak: az ilyen programok akkor lehetnek igazán eredményesek, ha éppen fellendülőben van a munkaerőpiac, s a cégek amúgy is azt tervezik, hogy bővítik a létszámot. Ha viszont nincs szükségük emberre, akkor ingyen sincs szükségük rájuk. Márpedig most valami ilyesmi helyzet van sok cégnél – tette hozzá.

Elkésett beismerés

Egybecseng ezzel az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének állásfoglalása is. Szerintük az elmúlt két év gazdaságirányítása nem tudott pozitív hatást gyakorolni a foglalkoztatási helyzetre, így a foglalkoztatáspolitikában nem volt áttörés.

Visszaestek a beruházások, ezért sem tudtak létrejönni új munkahelyek. A kormány munkahelyteremtő ígérete időarányosan sem valósult meg.

Elkésett, de halaszthatatlan és kényszerű döntés született, mert az érintett két korcsoportnál már tarthatatlanná vált a helyzet.  Ez a döntés nem válthatja ki a beruházások elmaradása miatti munkaerő-kereslet visszaesését. Az intézkedést minősíti majd a gyakorlat – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik