Gazdaság

Jövőre sem halhat el a szuperbruttó

Ez lehet ugyanis a munkahelyvédelmi program egyik fedezete. Pesszimista forgatókönyv a Kopint-Tárkitól.

El kell halasztani a szuperbruttó jövőre tervezett kivezetését ahhoz, hogy a kormány 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi tervének részben legyen fedezete – közölte keddi sajtótájékoztatóján a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója. Palócz Éva számításai szerint a legalább havi 215 ezer forintot keresők szuperbruttójának megtartása 107 milliárd forint költségvetési bevételt jelentene.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy az MNB és az Államkincstár megadóztatása – amelynek bevételeit szintén a Matolcsy-csomagra költenék – értelmezhetetlen, és nem vezet jóra a tartalékok felhasználása sem. A kabinet terve, amely a járulékok csökkentését célozza meg, támogatandó, de tisztán kellene látni, honnan lesz pénz rá, így a most bejelentett intézkedéseket újra kell gondolni.

A kutatóintézet egyébként a korábban jelzett 0,3 százalékos gazdasági növekedés helyett 1 százalékos GDP-csökkenést vár idén, jövőre pedig 0,7 százalékos élénkülés valószínű a korábban várt 1,5 százalékkal szemben. A magánfogyasztás 1,4 százalékkal, a közösségi fogyasztás 1,5 százalékkal, a beruházások 7 százalékkal esnek vissza 2012-ben.

Az idei inflációs előrejelzés változatlanul 5,5 százalék, a jövő évit 4 százalékra emelte a cég a korábbi 3,6 százalék helyett. A GDP-arányos államháztartási hiány idén és jövőre egyaránt 2,9 százalék lesz a Kopint-Tárki kutatói szerint, akik az év végére 6 százalékos alapkamatot várnak.

Az előrejelzés szerint az euróért átlagosan 295 forintot kell majd adni 2012-ben a tavalyi 279 forint után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik