Gazdaság

Cigarettamilliárdokat mozgatnak az uniós polgárok

cigaretta (cigaretta, csikkek)
cigaretta (cigaretta, csikkek)

Itthon a cigaretta jövedéki adójának újabb emelésére készül a kormány, az unióban pedig legálisan és illegálisan több tízmilliárd szál termék fordul meg - írja a Napi Gazdaság.

Magyarországon a legális cigarettapiacon (a sodródohányt nem számítva) az első néhány hónapban 14 százalékos forgalomcsökkenést okozott az, hogy az idei jövedékiadó- és áfaemelések miatt a tavalyi bázishoz képest 20 százalékkal drágult a cigaretta. A piaci folyamatok kérdésessé teszik a 2012-re várt, nagyjából 50 milliárd forint cigarettaeladásból származó jövedékiadóbevétel-többlet teljesülését.

A lap szerint az idei trendből és a jövő évre várható változásokból (további adóemelés, a cigarettaértékesítő helyek számának csökkenése) arra lehet következtetni, hogy Magyarország újra a csempészáru célpontjává válik.

Az EU-ban a KPMG legfrissebb tanulmánya szerint 65,3 milliárd szál cigaretta kerül piacra illegálisan. A tanulmány szerint Magyarország egyike a keleti csempészáruval legkevésbé “szennyezett” országoknak, sőt inkább innen megy termék – legálisan vagy szürke csatornákon – Ausztriába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik