Belföld

Július 2-án kötünk békét az unióval

országgyűlés(i) (országgyűlés)
országgyűlés(i) (országgyűlés)

Ekkor szavazhat az Országgyűlés jegybanktörvény módosításáról. Ezzel elhárulhat az utolsó akadály az EU/IMF-tárgyalások elől.

A kormánynak az a célja, hogy már két hét múlva, hétfőn szavazzon az Országgyűlés a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény csütörtökön benyújtott módosításáról – közölte az Országgyűlés sajtófőnöke. György Bálint elmondta: a jövő héten tarthatják meg az általános és részletes vitát, július 2-án következhet a határozathozatal.

Az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) esedékes tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán jelentette be, hogy elkészült a jegybanktörvény módosításának tervezete, amely már megfelel az unió elvárásainak, és erről tájékoztatták az Európai Bizottságot, az IMF-et és valamint az Európai Központi Bankot is.

Brüsszelben megszületése óta élesen kritizálták a jegybanktörvényt, mert az unió döntéshozói szerint veszélyezteti a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. A többi között azért, mert a monetáris tanács tagjainak száma a kormány tetszése szerint változtatható, kinevezhető egy harmadik alelnök is, emellett a döntéshozatalban túl nagy szerep juthat a külső – értsd a kabinet által odaküldött – szakembereknek.

Áder megvétózott törvényei

György Bálint arról is beszámolt, hogy az államfő által a héten visszaküldött két törvény újbóli tárgyalását is várhatóan megkezdi a jövő héten a Ház, sőt, hétfőn már szavaz is mindkettőről.

Az Országgyűlés egyébként ötnapos ülést tart a jövő héten; szerdán kezdődik a 2013-as költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitája a büdzséről szóló számvevőszéki és Költségvetési Tanácsi véleménnyel együtt.

Gondosan olvasnak Brüsszelben és Washingtonban

A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank megkapta Varga Mihály tárca nélküli miniszter és Simor András MNB-elnök levelét a jegybanktörvény módosításáról és megvizsgálja annak tartalmát – tájékoztatta Iryina Ivaschenko, az IMF budapesti rezidens képviselője a Reuters és a Dow Jones hírügynökséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik