Belföld

Jövő héten módosulhat a jegybanktörvény

rogán antal (rogán antal)
rogán antal (rogán antal)

A kormány az Európai Központi Bank észrevételeire vár. A Magyar Nemzeti Bank egyetért a változtatásokkal.

Július elejére készül el a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény új módosításával kapcsolatos észrevételeivel az Európai Központi Bank (EKB). Ezt követően szavazhat az Országgyűlés a javaslatról – közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján, a kormány tájékoztatására hivatkozva.

Ennek megfelelően a Ház eltekint attól, hogy házszabálytól való eltéréssel tárgyalja a jegybanktörvény-módosítást, így azt normál tárgyalási rendben vitatják majd meg a képviselők, akik hétfő este folytatják le az indítvány általános, kedden pedig a részletes vitáját – mondta. Hozzátette, meg fogják várni az EKB véleményének megérkezését, és azután dönthet majd a Ház a törvénymódosításról.

Az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság múlt csütörtöki ülése után arról tájékoztatta az MTI-t, a kormánynak az a célja, hogy már július 2-án szavazzon az Országgyűlés a módosításáról.

A MNB egyetért a jegybanktörvény módosításaival – mondta Simor András elnök az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának hétfői ülésén.

Simor András ugyanakkor kifejtette: továbbra is úgy gondolják, nincs szükség az MNB monetáris tanácsa és az alelnökök létszámának további bővítésére. Hangsúlyozta: el tudják fogadni, hogy a kormány és a parlament nem nevez ki új tagokat a következő 9 hónapban. (Ekkor jár le Simor mandátuma.)

Az MNB elnöke elmondta: hosszabb távon jobbnak tartanák, ha az MNB elnökének lenne véleménynyilvánítási joga a monetáris tanács tagjaival kapcsolatban, beleértve az alelnököket is.

Nem nyúl a kormány a devizatartalékhoz

A devizatartalék kérdése továbbra is a monetáris tanács hatásköre, ezen a kormány nem kíván változtatni – ezt válaszolta az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter egy képviselői kérdésre. Varga Mihály tájékoztatása az Országgyűlés honlapján olvasható.

A jegybanktörvény módosításába új elemként került be, hogy a deviza- és aranytartalék mértékére, összetételére  – amennyiben azok nem minősített adatok – az MNB általi nyilvánosságra hozatalukig, de legfeljebb az adat keletkezésétől számított 10 évig nem nyilvánosak. Az adatok határidőn belüli nyilvánosságra hozataláról a jegybank elnöke dönt.

Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke hétfőn az Országgyűlés költségvetési bizottságában hangsúlyozta: a devizatartalék stratégiai alakulásáról továbbra is a korábbi negyedéves rendszerességgel tájékoztat majd az MNB.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik