Belföld

Értelmetlenül üldözik a külföldi rendszámosokat

Rendszám (rendszám,)
Rendszám (rendszám,)

Pont akkor kezdenek hatékony rendszámellenőrzésbe, amikor egy másik oldalról zökkenőmentessé tennék a külföldi rendszámhasználatot.

Keddi hír, hogy a közterület-felügyelők és az adóhatóság közösen kergeti majd az külföldi rendszámos jogsértőket. Eddig a közteresek csak tilosban parkolás miatt jelenthették fel a vezetőt, azt nem vizsgálhatták, hogy a külföldi rendszámot jogosan használja-e. Mostantól kihívják a NAV-osokat, mert ők ellenőrizhetik a külföldi rendszám használatának jogosultságát is.

Miklós István a közterületi hatóság részéről a Hír24-nek elmondta heti 6-8 közös járőrözésről van szó. Példaként elmondta a kerékbilincselés nyomán mindenképp jelentkezik a szabálysértő, akkor a helyszínen a NAV-os kollégák is várják, és azonnal ellenőrizhetik hatósági jogköreiknél fogva azt, hogy az illető egyáltalán jogosan használja-e Magyarországon a külföldi rendszámos autóját.

A NAV részéről Suller Attila vám- és jövedéki szóvivő megismételte a Hír24-nek, hogy lényegében magyar lakcímmel csak magyar rendszámú kocsink lehet. Aki jogosulatlanul használ – a jogosultság feltételei a rendőrség honlapján fent vannak – külföldi rendszámú autót, akár 800 ezer forintos bírságot is kaphat.

Megjegyzendő azért, hogy az eddigi rendszer is kijátszható volt, például úgy, hogy egy hónapra kinyomtatott valaki magának egy napra szóló engedélyeket. Jelenleg ugyanis 24 órára lehet külföldi rendszámmal közlekedni. És igazoltatásnál a megfelelőt nyújtotta át. Vagy ad abszurdum az igazoltatáskor töltötte ki a nyomtatványán üresen hagyott dátum mezőt.

Suller Attila azt nem akarta kommentálni, hogy éppen most van a Parlament előtt a külföldi rendszámhasználat feltételeinek lazítása is. Egy fejlesztési minisztériumi módosító javaslatban ugyanis, akik a „belföldön használt járművet a külföldi üzemben tartójától rendszeres munkavégzéshez” kapják, mentesülnek az eddigi tilalom alól.

A fejlesztési minisztérium mentességet biztosítana a nem magyarországi szokásos tartózkodási hellyel rendelkezőknek, illetve hat hónapon belül összesen harminc napra a külföldi családtag autóját hazánkban használóknak is.

A harmincnapos időkeret betartását elvben talán a külföldi rendszámmal közlekedők igazoltatásakor felvett, a törvénymódosítás elfogadása után létrehozandó „bírságnyilvántartás” révén ellenőrizhetnék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik