Gazdaság

Kevesebb a gázszivárgás

A Tigáz számos intézkedést tesz, hogy kímélje a környezetet és csökkentse a saját energiafelhasználását. A metángáz-szivárgást például negyedével szorították vissza.

A cég a környezet védelme érdekében tavaly bezárt több, nem gazdaságosan működő, nagy energiafelhasználású telephelyet, s helyettük kisebbeket bérelt és korszerűsített. Emellett fejlesztették a hajdúszoboszlói telephelyüket: kicserélték az elavult kazánt és a régi nyílászárókat is. Káros anyag kibocsátásukat pedig a gépkocsi használat és a hulladékkezelés racionalizálásával csökkentették.

A vállalat az egyetemeket is bevonja a környezetvédelmi programba. Olyan korszerű műszaki megoldásokat keresnek közösen, amelyekkel fokozni lehet a gázszolgáltatásban az energiahatékonyságot. A Pécsi Tudományegyetemen például azt vizsgálják, megfelelően szellőztetjük-e a lakásunkat. Ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy ne jelenjen meg a penész. Sőt, a hibás életveszélyes kéményműködés hátterében is felfedezhető a nem elégséges szellőztetés.

Együttműködtek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel is, hatékonyabb tömítőanyagok kifejlesztésében. Ezzel és a figyelő- és elhárító szolgálat fejlesztésével 2011-ben több mint negyedével csökkentették a metángáz-elszivárgást – derül ki fenntarthatósági jelentésükből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik