Gazdaság

Nem vész el a betétesek pénze

soltvadkerti takszöv (ingyenes, takarékszövetkezet, )
soltvadkerti takszöv (ingyenes, takarékszövetkezet, )

Megnyugodhatnak a végelszámolás alá került Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet betétesei: szerdától indul a kártalanításuk. Nem kell sorban állniuk a pénzükért.

A magánszemélyek és a vállalkozások is visszakaphatják azt a pénzüket, amit a végelszámolás alá került takarékban tartottak. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseit a szabályoknak megfelelően személyenként maximálisan 100 ezer euróig, vagyis 28 962 000 forintig kártalanítja. Erre egy keddi törvénymódosítás ad lehetőséget, amely már megengedi, hogy ne csak a felszámolással, hanem a végelszámolással megszűnő pénzintézetek betéteseinek is fizessen az OBA. 20 napon belül minden betétes megkaphatja a pénzét.

Automatikus a kártalanítás

A kártalanítást nem kell külön igényelni, mert az automatikus, és sorban sem kell állni érte. Magánszemélyeknek egymillió forintig a Magyar Posta viszi házhoz az összegeket, akinek pedig ennél nagyobb betétje volt, annak a kártalanításban közreműködő partnerek, a Posta vagy az OTP Bank fiókját kell felkeresniük – mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

Az OBA a minél gyorsabb kártalanítás érdekében a kifizetést három csatornán keresztül végzi.

Magánszemélyek kártalanítása
  • 1 millió forint alatt – házhoz viszi a Posta.
  • 1-5 millió forint között – OBA Betétbiztosítási Kártyával. A betétes postai úton kapja meg előbb a kártya használatához szükséges PIN-kódot, majd a kártyát tartalmazó levelet, végül a kifizetési elszámolást. A kártyát tartalmazó levélben a kártyahasználathoz szükséges minden tudnivaló szerepel. A kártya használatához mind a három fenti levél (PIN-kód, kártya, kifizetési elszámolás) átvétele szükséges, mivel az elszámolás a kártya aktiválásához szükséges információkat tartalmaz. A kártya kizárólag a kártalanítás összegének felvételére alkalmas, vásárlásra nem!
  • 5 millió Ft felett – az OTP fiókjaiban lehet felvenni a kártalanítást, illetve ott lehet rendelkezni róla. Az OBA a kifizetési elszámoláshoz mellékelt levélben részletesen tájékoztatja a betét tulajdonosát a kártalanítási összeg felvételével kapcsolatos tennivalókról. Ezt követően célszerű a lakóhelyhez legközelebbi OTP fiókot felkeresni (az ajánlott fióklista az OBA honlapján érhető el).

    A nagy összegű készpénzfelvétel és tartás biztonsági kockázatot jelenthet, ezért az OBA felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy körültekintően járjanak el.

    Jogi személyek és vállalkozók kártalanítása
    A jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók összeghatártól függetlenül az OTP-kben juthatnak hozzá a végelszámolt takarékban lévő betétjeikhez. Ehhez nekik is küldenek postai úton kifizetési elszámolást, amiben a hogyanra is lesz tájékoztatás.

     

    Az OBA honlapján hirdetményt tesz közzé a kártalanításról, ami a Takarékszövetkezet fiókjaiban és honlapján is elérhető lesz, és csütörtökön több lapban is megjelenik. Az érdeklődők szerdától hívhatják az OBA kedvezményes tarifájú éjjel-nappali ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

    A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete június elsejével vonta vissza a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet működési engedélyét, s ekkor rendelte el az intézmény végelszámolását. A PSZÁF az intézkedést azzal indokolta, hogy a cég elveszítette tőkéjét, illetve szavatoló tőkéje negatívvá vált. Ez nem teszi lehetővé a biztonságos működést a takarékszövetkezet ügyfelei és partnerei számára, és súlyosan sérti a hitelintézeti törvény előírásait is.

    Ajánlott videó

    Olvasói sztorik