Gazdaság

Kivéreztetik az egészségügyet

A jövő évi költségvetési tervezetben a gyógyszerkasszát jelentősen megkurítják, ami jelentős áremelkedést okozhat. A többi egészségügyi kiadás viszont alig változik, például a háziorvosok finanszírozására is alig jut több pénz.

Az egészségbiztosítási alap bevételére 51,5 milliárddal terveznek kevesebbet, a kiadási oldalon pedig alig lesz változás – írta a Medical online a birtokába jutott anyag alapján.

Abból az derül ki, hogy a háziorvosi hálózat finanszírozásánál mégsem lesz jelentős növekedés, mindössze egymilliárddal szánnak többet erre jövőre, mint idén. A járóbeteg-ellátásra is alig 2 milliárddal kalkuláltak többet, viszont a fekvőbeteg-ellátást több mint 34 milliárddal megrövidítenék. Az összeg nagyobb része (30,5 milliárd) a bérfejlesztésnél pluszban kerül elő. Gyedre, gyesre kicsivel többet spájzolnának, mint az idén.

A táppénzre szánt kiadás viszont nem nőhet és a gyógyászati segédeszközök támogatása sem. A gyógyszerkasszánál pedig 77 milliárdot kell majd megtakarítani a hivatkozott anyag szerint. Ez pedig jelentős áremelkedést okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik