Gazdaság

Adócsökkentést sürget a gazdasági guru

Nouriel Roubini (Nouriel Roubini)
Nouriel Roubini (Nouriel Roubini)

Nouriel Roubini szerint az euró leértékelésével, adócsökkentéssel és béremeléssel kellene beindítani az euróövezet gazdaságát.

A német kormány bölcsen tenné, ha adna 1000 eurót mindenkinek, aki hajlandó a szabadságát a dél-európai válságállamokban eltölteni, és adókedvezménnyel támogatná azokat, akik nyaralót vásárolnak a térségben – jelentette ki New York-i Egyetem világszerte ismert közgazdaságtan-professzora a Bild című német lapban.

Mint mondja, Európának növekedésre van szüksége, ezért “a megszorítási őrületnek véget kell vetni”, az adókat csökkenteni, a béreket pedig emelni kell. Mindenekelőtt azonban az Európai Központi Banknak növelni kell a pénztömeget.

A legjobb az lenne, ha paritásba kerülne a két fizetőeszköz – vagyis 1 euró 1 dollárt érne -, mert akkor “a déli államok, mint például Görögország, Spanyolország és Olaszország valódi esélyt szerezne a versenyképesség megteremtéséhez” – hangoztatta a gazdasági guru, aki már 2006-ban megjövendölte az amerikai jelzálogpiacról kiinduló pénzügyi válságot.

A görög hitelprogram leállítása az euróövezet vesztét okozhatja, mert támogatás nélkül az ország összeomlana, ami bankpánikhoz vezetne Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban – véli Roubini. Görögországnak ezért vagy rendezetten, a külső pénzügyi támogatás folytatása mellett kell távoznia az euróövezetből, vagy pedig bent kell tartani a zónában és a volt NDK felzárkóztatását célzó programokhoz hasonlóan újjá kell építeni a gazdaságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik