Belföld

Orbánt sem érdekli az adósságalap

orban-nevet(210x140)(2).jpg (orbán viktor)
orban-nevet(210x140)(2).jpg (orbán viktor)

Az alapba alig 228 millió forint gyűlt össze, ebből még a napi kamatokra is alig futná. Orbán Viktor sem fizetett. A miniszterelnök egy másik cél megvalósulását támogatja – írja a bulvárlap. Korábban a kormányfő szóvivője azt mondta, e másik célnak a megvalósulása után fog Orbán Viktor támogatni egy olyan újabb közösségi célt, mint az államadósság elleni küzdelem.

A Bors szerint a Rédly Elemér győri plébános kezdeményezésére tavaly áprilisban indított Összefogás az államadósság elleni alapba 14 hónap alatt 228 millió forintot fizettek be. Horváth Tihamér vállalkozó, az alap elnöke ezt a válsággal magyarázta. Szerinte megvárják, hogy sikeresen lezáruljanak a magyar tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és utána újra megpróbálnak támogatókat gyűjteni. A vállalkozó óriásit csalódott az emberekben, de megfogadta, nem bolondul bele ebbe az egészbe, noha egyre kisebb esélyt lát arra, hogy összejöjjön több milliárd forint.

Január elején még csak 151 millió forint volt az alapban, noha a civil kezdeményezés mögé az Orbán-kormány is odaállt. Horváth Tihamér akkor is csalódott volt, mert úgy számolt, év végén inkább megnyílik a vállalkozások pénztárcája.

A politikusok közül hozzávetőleg tíz jobboldali közéleti személyiség fizetett az alapba, a legtöbbet, több mint 4 millió forintot Surján László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője 2 millió forintot adott, Schmitt Pál köztársasági elnök egyhavi jövedelmét (bruttó 1,5 millió forintot) ajánlotta fel. A miniszterek közül Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi, valamint a nemzetgazdasági miniszter is egyhavi bérét (1,1 millió forintot) utalta át, Matolcsy György ezen felül minden hónapban jövedelme egy meghatározott részét is felajánlja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik