Gazdaság

Zuhanórepülésben a beruházások

Az idei első negyedévben 8,6 százalékkal kevesebb beruházás volt, mint tavaly ilyenkor, derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből.

Vagyis a több éve tartó csökkenő tendencia tovább folytatódott. Az előző évben dinamikusan bővülő feldolgozóipari beruházások a vizsgált időszakban stagnáltak, ezért az ipar nem tudta mérsékelni a nemzetgazdaság egészében megfigyelt visszaesést. Szezonális kiigazítás mellett 4,2 százalékos visszaesést regisztráltak a statisztikusok.

Az építési beruházások az átlagos 8,6 százaléknál is jobban, 13,9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A gép- és berendezésberuházások viszont – a mezőgazdaságban és a szállítás, raktározásban történt emelkedés hatására – mindössze 1,8 százalékkal mérséklődtek.

A nemzetgazdasági ágak többségében továbbra is csökkenést mért a KSH. A tárgynegyedévben az energiaipar beruházásainak volumene kétharmadával esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva, amit egy erőmű-építési nagyprojekt befejeződése és a hálózatbővítések, -fejlesztések mérséklődése okozott. A kőolaj- és földgáz-kitermelési ágazatban is befejeződött egy egyedi nagyberuházás, aminek következtében a bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ág beruházásai közel felére csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló felsőoktatási beruházások lezárultak, ezért az oktatás nemzetgazdasági ág beruházási volumene nagymértékben, 46,9 százalékkal csökkent. A humán-egészségügyi, szociális ellátás ág beruházásai is jelentősen, 29,4 százalékkal mérséklődtek, mivel az uniós forrásból megvalósult egészségügyi intézményfejlesztések elmaradtak a tavalyi szinttől.

A feldolgozóipar beruházásai az előző évi kiemelkedő növekedés után a tárgynegyedévben stagnáltak, ugyanakkor az alágak több mint felénél volumennövekedés következett be. A nagyobb súlyt képviselő alágak közül nagymértékben emelkedtek a beruházások a gép-, gépiberendezés-gyártásban, a járműgyártásban, valamint a villamosberendezés-gyártásban.

A beruházások csökkenő tendenciája ellenére hét nemzetgazdasági ágban tapasztaltak még növekedést. Számottevően emelkedett a beruházási volumen a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágban (27,6 százalék), az egyedi szálloda-felújítási nagyprojekt eredményeképpen. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény jelentős bővüléséhez (21,9 százalék) továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek járultak hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik