Gazdaság

Simor: Tízmilliárdokba kerülhet az IMF-csúszás

simor andrás (simor andrás)
simor andrás (simor andrás)

Az EU/IMF-megállapodás negyedévi csúszása évente 24-30 milliárd forintba kerül - válaszolta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke újságírói kérdésre a jegybank keddi sajtótájékoztatóján.

A lejáró adósság finanszírozása biztosított, mivel többek között a kormány rendelkezik az MNB-nél lévő devizabetéttel, valamint jelentős összeg van a kincstári egységes számlán is. Az MNB elnöke megjegyezte azonban, hogy az EU/IMF megállapodás csúszása kihat a finanszírozási költségre.

“Ha abból indulunk ki, hogy negyedévente 1200-1500 milliárd forint az adósságtörlesztés összege, és elfogadjuk az NGM államtitkárának hétfőn megjelent véleményét, amely szerint az EU/IMF megállapodás két százalékpontos hozamcsökkenést eredményez, akkor a negyedéves csúszás évente 24-30 milliárd forint kiadási többletet jelent. Ez az adósság, hároméves átlagos futamidejével számolva, összesen 75-100 milliárd forint többlet kamatkiadást okoz” – jegyezte meg Simor András, hozzátéve, hogy ez amolyan “gyorsbecslést” jelent.

Varga: Minél hamarabb

Varga Mihály miniszteri munkája során arra fog törekedni, hogy Magyarország minél hamarabb tető alá hozhassa azt az IMF-megállapodást, amelyik jelentős mértékben segítheti a gazdaság működését, és biztosítja a stabil finanszírozást.

Az IMF-tárgyalásokat tárca nélküli miniszterként felügyelő politikus – miután kedden átvette kinevezési okmányát a Sándor-palotában – újságíróknak azt mondta, minél hamarabb egyeztetéseket kezd elődjével Fellegi Tamással, a jegybank magyar delegációhoz tartozó tagjával és a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőivel. Ezt annak érdekében teszi, hogy már egy olyan egyeztetett állásponttal kereshessék meg a nemzetközi intézményeket, amelyet Brüsszelben és Washingtonban is képviselni tudnak.

Arra a kérdésre, hogy mikorra zárulhatnak le a tárgyalások, időpontot nem mondott, amit azzal indokolt, hogy a megbeszélések jelentős része nem rajtuk múlik, ugyanis az ügyben két másik fontos intézménynek kell egymással egyeztetnie. Hozzátette: abban bízik, hogy már a nyár folyamán elindulhat az érdemi párbeszéd. Megismételte, ő maga arra fog törekedni, hogy a szerződést minél hamarabb aláírhassák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik