Belföld

Simor kifogásolja a jegybanktörvény módosítását

Az MNB elnöke szerint három kulcskérdésben továbbra sem enged a kormány. Rogán állítja, elfogadható a kabinet javaslata.

A kormánypárti képviselők támogatásával általános vitára alkalmasnak tartotta a jegybanktörvény módosító javaslatát hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottsága.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint az EU által indított kötelezettségszegési eljárás hat pontot érintett, négy pontban megállapodás született, ezek szerepelnek az anyagban. Cséfalvay Zoltán megjegyezte: vannak pontok amelyek nem tartoznak az eljáráshoz, ezekről egyeztetnek Brüsszellel.

Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke hozzátette azt is, hogy a magyar fél nem zárkózik el a további módosítástól.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Simor András a monetáris tanács létszámának bővítését, egy új, harmadik alelnök kinevezésének lehetőségét és a nemzeti bank döntéshozói fizetésének csökkentését bírálta. Emlékeztetett rá, hogy e három pontot nemcsak a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hanem az Európai Központi Bank is kifogásolja.

Indokolatlannak nevezte a monetáris tanács bővítését és új alelnök kinevezését, a fizetések kapcsán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a jegybank döntéshozói nem köztisztviselők és nem közalkalmazottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik