Gazdaság

Félmilliós bírság a mulasztóknak

nav (nav, apeh, )
nav (nav, apeh, )

Amelyik cég a kiszabott bírságok ellenére sem teszi közzé a mérlegét, azt viszonylag rövid idő alatt törlik a nyilvántartásból és megszűntnek nyilvánítják.

A cégnyilvántartásban szereplő, kettős könyvvitelt vezető cégeknek a számviteli törvény szerinti beszámolót május 31-ig kell megküldeniük a céginformációs szolgálat részére a kormányzati portál útján.

Mire számíthatnak, akik elbliccelik?

Ha ennek nem tesznek eleget, félmillió forintra megbünteti őket az adóhatóság. A céginformációs szolgálat ugyanis továbbítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé, mely cégek mulasztották el a május végi határidőt. Az 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírság kiszabása mellett arra is felszólítják őket, hogy 30 napos határidőn belül pótolják a mulasztásukat.

Amennyiben ez az időtartam eredménytelenül telik el, az adóhatóság a határidő elteltét követő napon 60 napos határidő kitűzésével újabb, 1 millió forintig terjedő mulasztási bírság kiszabása mellett ismételten felhívja az adózót kötelezettsége teljesítésére.

Abban az esetben, ha az adózó a beszámoló letétbe helyezési, illetve közzétételi kötelezettségének az ismételt felhívás időtartama alatt sem tesz eleget, az állami adóhatóság a cégbíróságot elektronikus úton haladéktalanul értesíti az adózó adószámának (felfüggesztés nélküli hivatalból történő) törléséről és egyúttal kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását.

A cégbíróság legkésőbb az állami adóhatóság értesítésének beérkezésétől számított húsz napon belül, ha a cég mulasztását megállapította, a céget megszűntnek nyilvánítja.

Itt a céges bevallási határidő

Közeledik 2012. május 31-e, a társaságok 2011. évi társasági adókötelezettségének bevallási határideje. Ezen időpontra közel 400 ezer kettős könyvvitelt vezető társaságtól, illetve 15 ezer egyszeres nyilvántartást vezető adózótól várja a Nav a bevallásuk benyújtását. Egy héttel a határidő előtt az adózók közel negyede már teljesítette kötelezettségét, s a bevallások azóta is folyamatosan érkeznek.

Fontos, hogy a jelzett időponttal a kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett adózóknak beszámolójuk letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségüknek is eleget kell tenniük.

A 2011. adóévre vonatkozóan társasági adókötelezettségüknek a Tao. tv. hatálya alá tartozó  egyszeres, illetve kettős könyvvitelt vezető adózók egyaránt a 1129. számú nyomtatvány benyújtásával tesznek eleget. Az egyszeres könyvvitelt vezető adózók korábbi, ’28-as számú bevallása megszűnt és tartalmában beépült a 1129. számú bevallásba.

A különböző adózói köröknek a nyomtatvány kitöltéséhez, a borítólapon kell jelölni az adózó könyvvezetési módját. Ezt követően kizárólag azok a lapok nyithatók meg, melyek a jelölt adózói kör kötelezettség megállapításához tartozó adatokat tartalmazzák.

A kettős könyvvitelt vezető adózók a társasági adókötelezettségükről, a csekély összegű (de minimis) támogatásokról, illetve az érintett speciális adózói kör a jelzetteken túl az energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézeti járadékról, illetve a hitelintézeti különadó kötelezettségről is a 1129. számú bevallásban adnak számot.

A 2012. évre az Eva. tv. szerinti adózást első alkalommal választó adózónak – a társasági adó hatálya alól  2012. január 1-jével kikerült – társasági adókötelezettségét általánosságban május 31-éig a 1171EVA jelű bevalláson kell  teljesítenie.

A bevallás kitöltő programja és a hozzá tartozó útmutató 2012. január 6-tól letölthető a NAV Internetes honlapjáról.

Hogy ne hibázzunk

A NAV arra figyelmeztet még, hogy a nagyságrendet ne rontsájk el a cégek. A bevallás kitöltésénél ugyanis még mindig előfordul, hogy egyes adathelyekre ezer forint helyett forintban írnak be összegeket. A könyvelőcégeknél pedig megtörténik, hogy egyszerre több bevallást is készítenek, ezért az alapadatokat, például az adószámot elírják. Mivel az ilyen jellegű hibákat az internetes kitöltő program nem tudja kiszűrni, ezért a kitöltésnél fontos a fokozott figyelem – int az adóhatóság.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik