Gazdaság

Ezt nyertük volna, ha mi rendezzük a foci Eb-t

Lengyelország és Ukrajna sok milliárdot ruházott be az infrastruktúrába, részben uniós pénzből.

A Labdarúgó Európa Bajnokság (EURO 2012) keretében Lengyelországban és Ukrajnában is fellendültek a beruházások: összesen 30,2 milliárd eurót fektettek be, főleg infrastruktúra-építésbe. A mérkőzéseket a várakozások szerint egymillió turista keresi fel, legalább 800 millió eurós bevételt generálva mindkét ország számára. Az EURO 2012 a várakozások szerint 2008 és 2020 között 2 százalékkal dobhatja meg a lengyel GDP-t – írja az Erste-csoport közleménye.

Lengyelország és Ukrajna 30,2 milliárd eurót invesztált az infrastruktúra és a sportlétesítmények fejlesztésébe, így nagymértékben növekedett a beruházások volumene (9 százalékkal Ukrajnában és 8,5 százalékkal Lengyelországban), valamint a pénzügyi válság hatásai is tompultak. Közel egymillió turista várható, és a számítások szerint fejenként 3-4 vendégéjszakát töltenek majd el és mintegy 800 eurót költenek el. A várható bevételeken túl a jelentős mértékben modernizált infrastruktúra is az előnyök között szerepel.


Fotó: AFP / YURIY DYACHYSHYN

Több tőke Lengyelországba

Lengyelország EURO2012-vel kapcsolatos, 19,8 milliárd euróra, azaz a GDP 5,2 százalékára rúgó beruházásainak 86 százalékát a közlekedési infrastruktúra modernizálására (az utak, a városi közlekedés, a vasút, és a repülőterek fejlesztésére) fordította.

Az EU negyedik legkevésbé sűrű autópálya-hálózatával rendelkező Lengyelország jelentős fejlődést ért el a közlekedési hálózatok terén, ami a várakozások szerint kedvezően hat a belföldi gyártók hatékonyságára és termelékenységére. – „Ez pedig nagyobb volumenű működő-tőkét vonz ide, ugyanis eddig az elégtelen infrastruktúra számított Lengyelországban a beruházások számára a legnagyobb elrettentő erőnek” – mondta Birgit Niessner, az Erste Group kelet-közép-európai makroelemzések csoportjának vezető elemzője.

Ennek megfelelően a beruházások 2012 végére segíthetnek a munkanélküliséget a kormány által kitűzött 12,3 százalékos célig javítani. – „Emellett a szervezőknek sikerült a sportinfrastruktúrában a beruházási arányt 10 százalék alá szorítani, ami azért jelentős fegyvertény, mert a nagy befogadóképességű sportlétesítményeknek az ilyen nagyszabású rendezvények utáni hasznosítása többnyire problémát jelent a rendező országok számára” – magyarázta Birgit Niessner.

Ukrajna közlekedése sokat fejlődött

Az ország 2008 és 2012 között összesen a GDP 9 százalékát költötte a foci EB-re való felkészülésre, s eközben évente 69 ezer munkahelyet teremtett. A kiadások 85 százalékát a meglehetősen hiányos infrastruktúrára költötte a kormány. A közlekedési- és sportinfrastruktúra terén már réges-rég változásokat kellett volna végrehajtani, ezért nem lehet az ilyen beruházásokat pusztán a turisták kiszolgálására létrehozott túlkapacitásnak értékelni. Új repülőtéri terminálok épültek a mérkőzéseknek otthont adó városokban, és a fejlesztésekhez hozzátartozott egy-egy új kifutópálya építése is, ez alól csak Kijev számít kivételnek.

A nagyobb városokat összekötő utakat is teljesen felújították. Például a Lviv és Kijev közti 540 kilométeres utat régen a vonatok 7-10 óra alatt tették meg. Az importált koreai vonatok 180 km/h-s sebességgel hasíthatnak az újonnan épített vágányokon, ami mindenképpen nagy előrelépést jelent az ország számára. Az önkormányzatok nagymértékben növelik közlekedési portfóliójukat elsősorban a gyártott nagyméretű buszokkal. Ha nincs az EB, talán ezek a beruházások sem valósulnak meg.

Sőt, az is valószínűnek tűnik, hogy az építőipari vállalatok és az önkormányzatok tovább lobbiznak majd azért, hogy az ilyen jellegű kiadások az EURO2012 után se csappanjanak meg”- mondta Birgit Niessner.


Fotó: AFP / ALEXANDER KHUDOTEPLY

A drága szállás elriaszthatja a turistákat

Ukrajna számos kritikát kap a futballturistákat elriasztó és így a látogatók számát visszavető elszabadult szobaárak miatt. – „Ukrajnában a szobaárak, különösen a meccsek időpontjára, rendkívüli magasságokba kúsztak fel az építési engedélyek nehézkes beszerezhetősége miatt, ami ugye korlátozza a szállodai férőhelyek számát. A magas szállodai kiadások miatt csak két futballválogatott választotta Ukrajnát bázisául – vázolta az elemző a helyzetet”.

Nehéz lesz megszerettetni Ukrajnát a világgal

Ukrajna mindemellett még kemény kihívásokra is számíthat a közvélemény részéről, és így bizony nehéz lesz pozitív színben feltűnni. – „Politikai oldalon gond van az ország imidzsével: már több európai politikus is kijelentette, hogy nem látogat el Ukrajnába, így tiltakozva Julia Tyimosenkó fogva tartása ellen. De arra számítunk, hogy az EB kezdetével a mérkőzések saját dinamikára tesznek szert és háttérbe szorítják a politikai megfontolásokat” – jósolja az elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik