Belföld

Kérdéses, Orbán ott lesz-e a foci-Eb-döntőn

Merkel vagy Putyin példáját követi Orbán? Ezt itt a kérdés.

Azt már április vége óta tudni, hogy Angela Merkel és a német kormány távol marad a labdarúgó-Eb ukrajnai eseményeitől, ha a jelenlegi hatalom nem engedi szabadon a tavaly hivatali visszaélésért és korrupcióért hét év börtönre ítélt volt miniszterelnököt, Julia Timosenkót. Merkel kezdeményezését osztrák és holland kormánykörök is támogatják, sőt az EU-bizottság elnöke, José Manuel Barroso és Vivien Reding biztos is jelezte távolmaradását.

Nem hivatalos forrásból lapunk pár napja arról értesült, hogy Orbán Viktornak (magyar miniszterelnök és az NB2-ben szereplő felcsúti csapat öregfiúk verziójának gólvágója) esze ágában sincs csatlakozni a bojkotthoz. Ő inkább orosz kollégája, Putyin Vlagyimir álláspontját osztja, aki szerint „helytelen politikát keverni a sporteseménybe”.

Mit mond a miniszterelnöki sajtó?

Kétségeinket eloszlatandó a minap az alábbi kérdéseket intéztük a miniszterelnök sajtófőnökéhez.

“- Néhány nyugat-európai politikus jelezte, a kijevi belpolitikai atrocitások miatt (Timosenko bebörtönzése) nem vesz részt a torna ukrajnai mérkőzésein. Helytálló lapunk azon értesülése, miszerint a magyar kormány – a Platini-féle vonatkozó nyilatkozattal harmóniában – nem fontolgat hasonló lépéseket?

– Jól tudjuk, hogy Orbán Viktor ott lesz a döntőn?

– Milyen egyéb mérkőzések látogatását tervezi a magyar kormányfő?

– Más kormánytagoknak szintén szervezik központilag mérkőzések megtekintését?

– Kik igényeltek belépőjegyeket önökön (esetleg az MLSZ-en) keresztül?

    – Kormánypolitikusaink számára az MLSZ biztosítja a jegyeket?

    – Hány jeggyel kalkulálhatnak?

    – A mérkőzésekhez kötődnek (szerveződnek?) formális vagy informális találkozók?”

    Kérdéseinkre a következő lakonikus választ kaptuk:

    “Nincs még semmilyen döntés arról, hogy a miniszterelnök részt vesz-e a labdarúgó EB valamelyik mérkőzésén.
    Havasi Bertalan,
    a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője”

    Mit mond Bánki Erik?

    Érdeklődtünk az Országgyűlés sportbizottságának elnökénél, az amúgy az MLSZ elnökségében is tag (nem mellesleg napokon belül Áder János megüresedett EP-képviselői helyét elfoglaló) Bánki Eriknél is. A politikus annyit mondhatott, hogy ő személy szerint „minden körülmények között” ott lesz az ukrajnai döntőn.


    Bánki Erik
    Fotó: Illyés Tibor / MTI

    Mit mond az MLSZ?

    A Magyar Labdarúgó Szövetséget hasonló kérdésekkel zaklattuk, mint a miniszterelnöki sajtót. Íme a válasz:

    “Mi nem ismerjük sem a miniszterelnök, sem más kormánytagok programját, és az esetleges bojkottal kapcsolatos álláspontjukat sem.

    Az Eb-n hivatalos résztvevők (az UEFA költségén): Berzi Sándor az MLSZ alelnöke, nemzetközi igazgató, az UEFA Fegyelmi Bizottságának tagja (fegyelmi ügyekben járnak el), Dr. Mezey György az UEFA Szakmai Bizottságának tagja (a torna szakmai elemzését végzik),Dinnyés Márton UEFA (a kijevi és a lvivi helyszínen a mediakiszolgálásért felelős vezető), Kassai Viktor játékvezető, Erős Gábor asszisztens, Ring György asszisztens, Vad II. István asszisztens (alapvonali), Bognár Tamás  asszisztens (alapvonali), Kispál Róbert (tartalék).

    Az MLSZ részéről és költségén hivatalosan Egervári Sándor szövetségi kapitány, Csábi József (szövetségi edző) és Kenyeres Imre (szövetségi edző) vesz részt az Eb-n, kifejezetten szakmai céllal.

    Mindenki más magánemberként vesz részt az Eb-n, saját költségén.”

    Lapunk úgy tudja, Orbán Viktor számára az MLSZ-től az Európa bajnokság egyetlen mérkőzésére, így a döntőre sem igényeltek jegyet.

    Mit mond Orbán?

    Tán saját sajtóstábját orientálandó maga Orbán is tett megjegyzést az Eb-vizitjével kapcsolatban. Magyarország miniszterelnöke csütörtökön a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség 62., budapesti kongresszusán bontotta ki a következő gondolatkört: a politika és a sport szoros kapcsolatban van egymással, előbbi sokat segíthet, de bizonyos esetekben árthat is a sportnak. A nyári lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság kapcsán a több ország által felvetett bojkott lehetőségével kapcsolatban pedig azt mondta, “ennek nem szabad elrontania a futball szellemiségét”.

    Ajánlott videó

    Olvasói sztorik