Gazdaság

Adó: utolsó figyelmeztetés!

Már csak órák vannak, hiszen hétfőn lejár az szja-bevallás határideje.

Hétfő éjfélig lehet benyújtani a személyi jövedelemadó bevallásokat a tavalyi évről, és befizetni az adót. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Magyar Posta meghosszabbított nyitva tartással várja az ügyfeleket. A korábbi évekhez hasonlóan idén is sokan hagyták az utolsó pillanatra a bevallást. Ilyenkor a sietség miatt még nagyobb a hibázás lehetősége.

Aki elakadna, vagy bizonytalan, az videós segítséget is kaphat, hiszen korábban a NAV jelezte, hogy az eddig beérkezett bevallások közül minden negyedik hibás. Aki még a bevallás előtt áll, az figyeljen, hogy legalább a tipikus hibákat kerülje el, ne feledkezzen meg a lehetséges adókedvezmények igénybevételéről se. (Íme a 12 leggyakoribb adózási hiba.)

Gyakori hiba, hogy az adózó nem írja alá a bevallást, nem fordít kellő figyelmet a kifizető által levont előleg feltüntetésére. Aki adóvisszatérítésre jogosult, annak a bevallás főlapján az erre szolgáló kockában ezt kérnie kell. Ennek elmulasztása nem hibak, de célszerű figyelni rá, mert utóbb már csak külön átvezetési nyomtatvánnyal lehet hozzájutni a pénzhez. Gyakran hiányzik az adóazonosító szám, ilyenkor a bevallás hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy számszakilag hibátlan.

Hétfő éjfélig kell rendezni az esetleges adókötelezettséget is. Ezt háromféle módon lehet befizetni: bankszámláról átutalással (ilyenkor a közlemény rovatban fel kell tüntetni a nevet és az adóazonosító jelet); szja befizetésére szolgáló készpénz-átutalási megbízással (csekkes befizetés) valamint az egyes ügyfélszolgálaton működő POS terminálokon keresztül bankkártyával, díjmentesen.

A posta hétfőn az adóbevallási határidő miatt a normál rendtől eltérő nyitva tartással várja az ügyfeleket. Így a Nyugati és a Keleti pályaudvarnál lévő posta éjfélig, a Mammut bevásárlóközpontban működő pedig 21 óráig lesz nyitva. A Budapest Fogarasi úti Tesco posta az általános nyitvatartási rendje szerint, 00:00-24:00 óráig van nyitva.

Azokon a megyeszékhelyeken, ahol nincs az általános nyitva tartás szerint 20.00 óráig (vagy tovább) üzemelő posta, illetve ahol az igénybevétel indokolja, a megyeszékhelyi 1-es posta hosszabbított nyitva tartással várja az ügyfeleket. A NAV budapesti központi ügyfélszolgálatait 20:00 óráig kereshetik fel az adózók, ahol leadhatják bevallásaikat. A 06-40/42-42-42 kékszámon 20.00 óráig fogadják az ügyfelektől érkező hívásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik