Gazdaság

12 tipp a bevalláshoz: így tanuljunk egymás hibájából!

Az adóbevallási véghajrában összegyűjtöttük, milyen hibák fordultak elő a leggyakrabban. Ha ezekre figyel, az már fél siker!

Mit rontunk el, mit mulasztunk el leggyakrabban a bevallás kitöltésekor? A korábbi évek és az idén eddig beérkezett bevallások tapasztalatai alapján ezt szedte csokorba a Hír24 olvasóinak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője, Linczmayer Szilvia.

Íme, a 12 leggyakoribb hibánk a személyi jövedelemadó bevallásnál:

1. A bevallást nem írjuk alá a kijelölt helyen, helyeken.

2. Az adójóváírás hónapjainak a számát nem töltjük ki.

3. A kézzel kitöltött bevallásoknál a kitöltött lapok egy részét elfelejtjük beküldeni. Ajánlott megvizsgálni a részletező lapokat is, hogy valamely adathoz (pl. kedvezményekhez) kapcsolódóan van-e további adatközlési kötelezettség.

4. Ha adó-visszatérítésre vagyunk jogosultak, és annak kiutalását szeretnék, ezt elfelejtjük bejelölni a bevallás főlapján az erre szolgáló kódkockában.

5. A visszaigényelhető adóösszegnél a bevallás főlapján a kiutalási adatokat (cím, bankszámlaszám) hiányosan vagy nem pontosan adjuk meg. Az is előfordul, hogy a címet és a bankszámlaszámot is beírjuk, holott csak az egyiket kellene. Ha azt szeretnénk, hogy a postás hozza a visszajáró adót, akkor csak a címünket írjuk be, ha pedig a bankszámlánkra várjuk az összeget, akkor csak annak a számát tüntessük fel.

6. Önkéntes pénztári rendelkezésnél elfelejtjük a bevallás főlapján a kiutalási adatokat megadni (bankszámlaszám vagy postacím). Ezeket az adatokat nemcsak adó-visszaigénylés, hanem önkéntes pénztári rendelkezés esetén is ki kell tölteni.

7. A kifizetők által levont adót, adóelőleget rossz helyre írjuk, illetve egyáltalán nem tüntetjük fel. (Ezt az idei évben az 55., illetve forrásadó esetén az 57. sorban kell szerepeltetni.) Ha a kifizető által levont adót vagy adóelőleget nem tüntetjük fel, az azért gond, mert emiatt adófizetési kötelezettség jöhet ki a bevallás végén.

8. A családi kedvezmény érvényesítésénél megosztjuk a kedvezmény összegét a házastársunkkal vagy élettársunkkal, azonban a megosztásról nem nyilatkozunk a bevallásban.

9. Adómentes bevételeket (pl. nyugdíj, gyes) írunk be a bevallásba, pedig ezeket ott nem kell szerepeltetni.

10. A hibásan benyújtott bevallásunkat megpróbáljuk még május 21-e előtt önellenőrzéssel javítani. Pedig önellenőrzéses javításra csak a bevallási határidő (május 21.) után van lehetőség.

11. Csak őstermelőknél fordul elő: az adóazonosító jelüket ráírják a bevallásra, de az adószámot nem tüntetik fel.

12. Csak álláskeresési járadékot kapó munkanélkülieknél fordul elő: nem nyújtanak be  bevallást. Pedig a folyósított ellátásról (amely más bérjövedelemnek minősül) a  munkaügyi központtól kapott igazolás alapján szintén bevallást kell készíteni.

További tippeket, információkat itt talál az adóbevallásához!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik