Gazdaság

Videós segítség az szja-bevallás kitöltéséhez

Az eddig beérkezett szja-bevallások negyede hibás. Az adóhatóság most kisfilmmel igyekszik megelőzni a hibákat.

Aki elakadna, vagy bizonytalan, annak jól jöhet a videós segítség. Legkésőbb hétfőig, május 21-ig kell leadni a személyijövedelemadó-bevallásokat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) eddig beérkezett bevallások közül minden negyedik hibás.Aki még a bevallás előtt áll, az figyeljen, hogy legalább a tipikus hibákat kerülje el, és ne feledkezzen meg a lehetséges adókedvezmények igénybevételéről se.

Hogy kevesebb hiba legyen, a NAV az idén két kisfilmmel is próbál segíteni a bevallások elkészítésében. A tavalyi bevallások alapján olyan témákban kínálnak segítséget, amely az adózók jelentős körét érintheti. Az egyik film lépésről-lépésre mutatja be, hogyan kell letölteni a nyomtatványt, a másik pedig egy átlagosnak mondható példán vezeti végig a nézőt a bevallás sorain. Így például kiderül, hogy akinek munkaviszonyból származó jövedelme, két gyermeke és önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetése van, hogyan töltse ki a bevallást. Tavaly készített először filmet a NAV a bevalláshoz, akkor a szuperbruttó alkalmazását szemléltették.

Telefonos segítség is van a bevalláshoz: a 06-40/42-42-42 kékszámon hívható Általános Tájékoztató Contact Center (TCC) munkatársai 2012. május 15-én, 16-án,17-én, 18-án 8.00-18.00 óráig és május 21-én 8.30-20.00 óráig fogadják az ügyfelektől érkező hívásokat.Az ügyfélszolgálatokon pedig hosszított nyitvatartással állnak az adózók rendelkezésére.

A bevallásokat elektronikusan, és postán is be lehet küldeni, ahogyan ezt már megszokhattuk. A nagyobb postákon is meghosszabbítják az adóbevalláskor a nyitva tartást.

Akinek fizetendő adója van, annak is hétfő a határidő, és eddig lehet az adónk egy százalékáról is rendelkezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik