Gazdaság

A bankoknak tetszik a magyar kormány terve

Magyarországon szerzett tapasztalataikat osztották meg londoni gazdasági elemzők.

Az új konvergenciaprogram segíteni fogja az IMF/EU-hiteltárgyalásokat, és a tervezett intézkedések nyomán várhatóan megszűnik az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás. Így elhárulhat a Magyarországnak járó kohéziós juttatások részleges zárolásának kockázata – közölték csütörtökön közzétett elemzésükben a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői, akik a minap Magyarországon tettek tájékozódó látogatást.

Az elemzők szerint a kitűzött költségvetési célok következetes végrehajtása erősíteni fogja a befektetői bizalmat. A frissített konvergenciaprogramban jelentős kiegészítő költségvetési intézkedések szerepelnek, amelyek révén jó eséllyel “biztonságosan” a 3 százalékos GDP-arányos szint alatt lesz tartható az államháztartási hiány az idén és jövőre is – közölték.

A bankcsoport elemzői szerint a magyar kormány “erőteljesen elkötelezett” a kiigazítás végrehajtása mellett a gyengülő gazdasági környezet ellenére is, és haladnak az Európai Bizottságnak megígért törvénymódosítások végrehajtásával is.

A szakértők kedvező fejleménynek nevezték azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Varga Mihályt nevezte ki az IMF/EU-tárgyalások vezetőjévé. A Bank of America-Merrill Lynch elemzőstábja szerint ugyanis Varga Mihály “széles körű tapasztalatokkal bír költségvetési kérdésekben”.

A Barclays Capital elemzői arra számítanak, hogy az Európai Bizottság elfogadja a magyar kormány által beterjesztett konvergenciaprogramot, és annak nyomán Brüsszel visszavonja a kohéziós támogatások részleges felfüggesztéséről hozott döntését. A program szerintük is alkalmas az államháztartási deficitre megszabott 3 százalékos GDP-arányos EU-tűréshatár tartós teljesítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik