Gazdaság

Lassan, de elindult a MÁV a jövőbe

A jövőben SMS-sel is lehet majd a jegyekért fizetni.

Csütörtöktől már nemcsak bankkártyával lehet az interneten lefoglalt vasúti menetjegyek árát kifizetni, hanem a mobiltelefonok egyenlegének terhére is.

Az internetes vasúti menetjegyváltás lehetőségével a kezdetek, 2008-óta eddig több mint 1,2 milliószor éltek az utazók, a szolgáltatást évről évre egyre többen választják – derült ki a szolgáltatást bemutató sajtótájékoztatón. Az SMS-es jegyek díja megegyezik az egyéb módon megvásárolható menetjegy árával, ezenfelül a vásárlást jóváhagyó SMS díját kell fizetnie a díjcsomagja alapján. A mobilegyenlegre vett jegy minimumára 130, a felső határa pedig 7500 forint. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a jegyvásárlók túlnyomó többsége (88 százaléka) 5500 forint alatt vásárol jegyet.

A jegyváltás egyébként valóban egyszerű, és mindhárom szolgáltató ügyfelei – Telenor, T-Mobile és Vodafone – használhatják. A MÁV-START Zrt. honlapján lehet megrendelni a jegyet, majd a mobilegyenleges fizetés választása után kell megadni a telefonszámot, aminek a terhére történik a vásárlás. A folyamat során az ügyfél egy SMS-t kap, amelyben a szándékát 3 percen belül meg kell erősítenie. És kész is. Illetve csak majdnem.

Mert jönnek a kétes versenyelőnyök. A jegy ugyanis nem valódi e-ticket – mint mondjuk egy autópálya-matrica – ki kell azt nyomtatni. Ez mára talán körülményes, mert vagy egy vasútállomáson lévő terminálhoz kell elmenni hozzá – amiből összesen 60 van az országban – vagy otthon újra csatasorba kell állítani a nyomtatónkat, amit egyébként alig használunk.  A valódi SMS-jegyre, amelyet nem kell majd kinyomtatni és a MÁV szerint fejlesztik, sajnos még sokat kell várni. Ígéretük szerint másfél év múlva lehet majd ilyennel itthon is találkoznunk.

A jegyrendszernek emellett egy sokkal fontosabb szépséghibája is van. Mégpedig, hogy kedvezményes jegyeket egyelőre nem lehet vele vásárolni. Ennek jogszabályi akadálya van egyelőre. Hogy mindez mit jelent a gyakorlatban? Mint nemrégiben kiderült, jelenleg Magyarországon 8 millióan rendelkeznek valamilyen utazási kedvezménnyel, így sajnos ők kiesnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik